Archieven

Dit bericht is 1463 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Een select gezelschap luisterde op een regenachtig Raadhuisplein naar de woorden die wethouder Kirsten Jaarsma sprak voor zij de regenboogvlag hees. “Dat doen we dit jaar voor de tweede keer, ik ben daar trots op en zeg hardop dat iedereen in Krimpen zichzelf mag en kan zijn.”

Aanleiding voor Jaarsma om namens de gemeente de regenboogvlag te hijsen is de jaarlijkse ‘Coming Out Day’ die over de hele wereld gevierd wordt om aandacht te vragen voor mensen die deel uitmaken van de LHBTI gemeenschap: lesbiennes, homo’s, transgenders, biseksuelen en intersekse personen.

“Hard nodig”, constateerde ze. “Homo is nog altijd een scheldwoord op sportvelden en op andere locaties waar veel mensen samenkomen. Jongeren vinden het nog steeds lastig om uit de kast te komen, bang om gepest of genegeerd te worden of door hun omgeving worden buitengesloten. In sommige landen is de doodstraf de onwerkelijke realiteit als je op een medemens van hetzelfde geslacht valt.”

“Ook in Nederland is het verschil tussen tolerantie en acceptatie soms groot”, vervolgde de wethouder. “Daarom is het zo belangrijk dat wij ons samen sterk maken voor een gemeenschap waar iedereen in een veilige omgeving zichzelf kan zijn.”

Tijdens de vorming van het zittende gemeentebestuur sloten coalitiepartijen al een Regenboog stembusakkoord, waarin zij afspraken samen met belangenorganisaties een actief beleid te ontwikkelen, een voor LHBTI-ers veilige omgeving na te streven, voorlichting te geven op scholen, aandacht te vragen bij sportverenigingen en extra aandacht te schenken aan kwetsbare groepen, zoals ouderen, vluchtelingen en mensen met een beperking. Doelstellingen die nog niet volledig gerealiseerd zijn, maar Krimpen is op de goede weg.

Voor de regenboogvlag in top ging las Kirsten Jaarsma een gedicht voor van Laurens Hoevenaren. Een couplet daaruit gaat als volgt:

Nu hijs ik de vlag voor iedereen
die zich bevrijdt, ik laat de wind
de kleuren dragen naar huizen in dit land
waar mensen, ouders, iets van homo’s vinden.
En verder nog naar zo veel landen
Waar marteling en smaad
Of zelfs de kogel mij zou wachten.

In de hal van het raadhuis wachtte de aanwezigen koffie met regenbooggebak en voerden zij geanimeerde gesprekken over het onderwerp. ’s Middags volgde een bijeenkomst in De Tuyter waar een medewerker van belangenorganisatie COC het woord voerde en de film ‘Pride’ werd vertoond.

Dit bericht is 1463 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief