Archieven

Dit bericht is 1271 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek heeft donderdag het reisboekje ‘Grand Tour door historisch landschap’ in ontvangst genomen. In het boek staan verschillende bijzondere verhalen over historische plaatsen in de Krimpenerwaard. 

Linda Driesen, een van de schrijvers en samenstellers van het boekje en medeauteur Arthur Meyer waren aanwezig bij de overhandiging. Dit gebeurde op een historische locatie, namelijk in Bergambacht waar vroeger het kasteel stond.

Scholen voor voortgezet onderwijs ontvangen gratis een aantal van deze reisboekjes. Geïnteresseerden kunnen de serie van drie boekjes kosteloos downloaden via www.geschiedenisvanzuidholland.nl en het streekarchief Midden-Holland. De fietsroute is ook te vinden op de IZI-travelapp.

Historische spoor- en tramlijn
Ooit liepen er een tramlijn en spoorlijnen vanuit Noord-Holland langs Nieuwveen via Alphen aan den Rijn en Gouda en zo helemaal door tot aan Schoonhoven. Her en der zijn restanten van deze spoorlijn terug te vinden. De geschiedenis van het landschap en haar bewoners spreekt tot de verbeelding.

Toen_anno_nu heeft, in samenwerking met Stichting Doe21, de verhalen van het landschap langs de oude Zuid-Hollandse spoorlijnen in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in een route in drie delen, vanaf Nieuwveen tot aan Schoonhoven. Per route is een reisboekje met fietsroute gemaakt, die inzicht in de politieke achtergronden geeft bij de nooit gerealiseerde vervening van de polder.

Stolwijkse kooiker
Er is bijvoorbeeld het werk van de Stolwijkse kooiker te zien. En het voert je langs de mammoeten in Bergambacht. Onderweg worden grote vraagstukken uit het verleden en heden aan het landschap en zijn geschiedenis gekoppeld. Er is ook aandacht voor bijzondere flora en fauna en voor persoonlijke jeugdherinneringen van ooggetuigen van het verleden van het spoor.

Dit bericht is 1271 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief