Archieven

Dit bericht is 11071 keer gelezen


KRIMPEN AAN DE LEK- Krimpenerwaard heeft er sinds deze week weer een horecagelegenheid bij. Een hele bijzondere nog wel, gevestigd op een locatie die tot het industrieel erfgoed van de gemeente mag worden gerekend.

Met name de naast het restaurant gelegen productiehal is uniek; gebouwd in 1923 is dit het oudste gebouw in Nederland waarin een ijzeren prefab constructie is toegepast die afkomstig is van een destijds gesloten Duitse fabriek.

Precies honderd jaar geleden vestigde de heer Van Cappellen vanuit de gemeente Bolnes zich op de Zaag in Krimpen aan de Lek. De naam nam hij mee en zo ontstond Bolnes Motorenfabriek waar scheepsdieselmotoren werden geproduceerd die onder meer werden toegepast in de binnenvaart, de visserij en de baggerindustrie. Op het hoogtepunt bood de onderneming werkgelegenheid aan enkele honderden medewerkers in één van de productieafdelingen of in de serviceafdeling, waar vandaan ervaren monteurs de wereld overgingen om in den vreemde Bolnes motoren te onderhouden of te repareren.

Helaas kwam aan dat succesverhaal in de tachtiger jaren een einde, toen de vraag naar scheepsdieselmotoren wereldwijd inzakte. Wat bleef waren de opstallen, die nog steeds in het bezit zijn van de familie Van Cappellen en in de loop der jaren nieuwe bestemmingen kregen. Er werden verschillende bedrijven in gevestigd en de oude fabriekshal werd een centrum voor activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Nu nog komen er oud-medewerkers van Bolnes Motorenfabriek bijelkaar om samen aan oude Bolnes motoren te sleutelen. En er liggen plannen klaar om de ruimte geschikt te maken voor andere activiteiten.

Tekst gaat verder onder foto


Huis van de Kikker

Marike van Cappellen en haar dochter Myrthe, de vierde en vijfde generatie na de oprichting van het bedrijf, beijveren zich om het erfgoed in stand te houden en nieuw leven in te blazen. Begin vorig jaar openden zij het Huis van de Kikker in het voormalige woonhuis van de heer Van Cappellen.

De naam verwijst naar de bijnaam die zijn werknemers hem destijds gaven vanwege zijn wat afwijkende loopje. Het Huis van de Kikker biedt ruimte voor vergaderingen, feesten, diners en evenementen. Tussen de bedrijven door kunnen de bezoekerszich ontspannen in het groen waar het Zaageiland zo rijk aan is. In het Huis zijn bovendien vier luxe suites ingericht waar gasten kunnen blijven overnachten.

Restaurant De Proefstand
De voormalige kantine van de fabriek, waar de medewerkers vroeger hun boterhammen konden nuttigen, al of niet aangevuld met een kop soep of een kroket uit de keuken van kantinebaas Bas, is omgebouwd tot restaurant De Proefstand. Maximaal zeventig gasten kunnen er genieten van een lekkere lunch of een voortreffelijk diner. De proefstand was vroeger een ruimte in de fabriek waar alle nieuwe Bolnes motoren proefdraaiden. In restaurant De Proefstand is het aan de gasten om de gerechten uitvoerig en tot in detail te proeven!

De uit Australië afkomstige chef-kok  Lucas Jeffries reisde de hele wereld over en streek uiteindelijk neer in Krimpen aan de Lek. Samen met zijn keukenbrigade creëert hij uiterst smaakvolle gerechten waarin seizoensgebonden streekproducten de hoofdrol spelen. De menukaart wordt steeds aangepast aan wat de lokale producenten in de Krimpenerwaard te bieden hebben.

Tekst gaat verder onder foto

Op een enkel behouden gebleven detail na is de kantine omgetoverd tot een sfeervol restaurant. Toch herinnert nog veel aan vroeger”. Eén van de eerste Bolnesmotoren, gebouwd in 1909 heeft een prominente plaats, de oude heer Van Cappellen kijkt vanaf een foto streng toe en de menukaart is ingelegd in een oude brochure, waarin de werking van de Bolnesmotor glashelder wordt uitgelegd. Het is prachtig geworden en beslist de moeite waard een keer aan te schuiven. Dat vonden de gasten die uitgenodigd waren om de eerste twee avonden bij te wonen ook. Zowel in de keuken als in het restaurant werd meteen het uiterste gevraagd van de medewerkers. Zij oogstten veel lof en de gasten keerden na een heerlijke avond zeer tevreden huiswaarts. “We bieden niet alleen een maaltijd maar een beleving aan” beloven Marike, Myrthe en hun team.

Restaurant de Proefstand, gevestigd aan De Zaag 55 te Krimpen aan de Lek is van donderdag tot en met zondag geopend. Een tafel reserveren kan telefonisch via 06-22566049 of via de website www.zaag55.nl/restaurant-de-proefstand.

Dit bericht is 11071 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Restaurant De Proefstand heeft veel moois te bieden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief