Archieven

Dit bericht is 2576 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Je hebt al jaren een rijbewijs, maar toch durf je niet (altijd) meer achter het stuur te stappen. Op een laagdrempelige manier helpt rijcoach Christa om autorijden weer leuk te maken.

Autorijschool Den Hartog is al tientallen jaren een begrip in de regio. “Mijn vader heeft de rijschool ooit overgenomen van Cees de Bruijn, de oud eigenaar van Automobielbedrijf De Bruijn”, legt Christa Schilt-den Hartog (55) uit. Haar vader overleed in 1992, een jaar later is ze begonnen met een eigen rijschool onder dezelfde naam. “Reclame maken hoefde niet, in een mum van tijd had ik genoeg leerlingen.” Het stukje menselijkheid en begeleiding tijdens de lessen heeft ze altijd belangrijk gevonden.

Training en coaching
Twee jaar geleden besloot Christa te stoppen. Met name de regelgeving vanuit het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) stoorde haar. Het leerlingenbestand is overgedragen aan verkeersschool Gronloh in Lopik. De tijd die vrijkwam benutte ze door zich te bekwamen in training en coaching. Helaas kreeg ze corona en duurde het elf maanden voordat ze helemaal hersteld was. “Trappenlopen was voor mij een ‘Mount Everest’ beklimmen, maar gelukkig ben ik er weer.” Dit gaf haar wel de tijd om na te denken over ‘hoe nu verder?’

Autorijden is leuk
Vorig jaar is Christa gevraagd een opfriscursus te geven aan de chauffeurs van de Belbus. “Toen kwam een aantal keren het verzoek om mensen te helpen met rijangst. Het begeleiden geeft mij veel voldoening en daarbij heb ik niet meer met het CBR te maken. Autorijden is leuk, het moet je geen angst brengen”, aldus de rijcoach. “Voor mijn cliënten is het volledig anoniem: de bekende ‘L’ van lesauto staat niet op de wagen waarin we oefenen. Op deze manier is de schaamtedrempel sneller overwonnen.” Volgens Christa komt rijangst relatief vaker bij vrouwen voor. “Het is niet alleen angst, maar ook de behoefte voor opfrissen van de rijvaardigheid.”

Behoefte
Petra (65) uit Schoonhoven heeft al ruim veertig jaar een rijbewijs, maar merkte steeds meer beklemming om te rijden. “Ik voelde me steeds onzekerder worden,” licht ze haar verhaal toe. “Christa helpt me dit weer te durven. Vooral de eerste les vond ik spannend.” In haar omgeving kent zij meerdere mensen met soortgelijke rijangsten. Het inzetten van een coach voorziet blijkbaar in een behoefte.

“Daarbij gaat mij om de mens”, benadrukt Christa. “Deze vorm van coaching ga ik de komende tijd verder uitrollen.” Een toepasselijke naam lijkt haar ‘Rijcoaching Den Hartog’. “Zo houd ik de familienaam in ere in het leswereldje,” lacht ze.

Meer informatie: Christa Schilt-den Hartog. Telefoonnummer 06-2349 92 72.

Dit bericht is 2576 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Rijcoach Christa: ‘het gaat mij om de mens’

  • Geweldig Christa

  • Wat moet coaching een uitkomst zijn voor mensen die bang geworden zijn in de auto. Mijn moeder vindt autorijden, sinds ze een ongeluk heeft gehad, erg spannend. Misschien is het volgen van een autorijles bij een rijschool of bij een coach voor haar ook de oplossing! Dat ga ik aan haar voorstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief