Archieven

Dit bericht is 477 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Na een succesvolle première in het voorjaar van 2023, trekt het theaterprogramma ‘Het Draad’ van schrijver, dichter en theatermaker Ruud Broekhuizen door het land. Op 25 februari staat hij in het Arto Theater in Schoonhoven.

Met verhalen, muziek, poezie, video en spoken word onderzoekt Ruud het begrip Vrijheid. “Ik heb de afgelopen tijd een groot aantal mensen ontmoet die voor hun vrijheid naar ons land zijn gekomen. Als je goed naar de verhalen van deze mensen luistert merk je dat ze hier helemaal niet zo vrij zijn. Of moeten we het begrip vrijheid anders gaan bekijken?”

Het begrip Vrijheid is het volgens Ruud Broekhuizen waard om tegen het licht te houden. Al was het maar omdat we er volop discussieerden tijdens de coronapandemie. En omdat de vrijheid van mensen hier vlakbij door een oorlog is afgenomen. Maar ook omdat er zoveel mensen naar ons vrije Nederland komen die een heel andere vorm van vrijheid ervaren. En onvrijheid.

“Het programma is uiteindelijk een oproep om verbinding met elkaar te maken, een draad te spannen tussen onszelf en de mensen die hier voor hun vrijheid naartoe zijn gekomen. Alleen door echt de verbinding met deze mensen aan te gaan kunnen we hun verhalen horen en begrijpen, kunnen we onze (voor)oordelen loslaten en echt vrij zijn.”

Met verhalen, gedichten, video en twee muzikanten probeert Ruud Broekhuizen het begrip vrijheid te ontrafelen. Hij spint draden tussen de verschillende personages die hij ontmoet en vraagt zich ook af wat rol vrijheid speelt in zijn eigen leven.

Ruud Broekhuizen was van 2014 tot 2016 de Stadsdichter van Gouda. Zijn poezie combineert hij steeds vaker met theater. Zo schreef hij een aantal poëtische monologen, en bracht hij in 2020 het poëtische theaterprogramma ‘Een Lege Plek’ op de planken, dat landelijke de aandacht trok met onder andere een interview in De Taalstaat op NPO 1. Presentator Frits Spits: “Ruud schrijft prachtige gedichten.”

Ruud won in 2018 het Grote Stadsdichtersgala. Zijn poezie is regelmatig te horen op de nationale radio. Op Radio 1 had hij enkele jaren een poezie bijdrage in het programma Nachtkijkers.

Ruud Broekhuizen was laatst te gast in de uitzending van De Waard aan Tafel van RTV Krimpenerwaard. Bekijk hieronder het hele interview. 

Dit bericht is 477 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief