Archieven

Dit bericht is 1262 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Op initiatief van de gemeente Krimpenerwaard is een brede ‘denktank’ opgericht die zich buigt over de vraag hoe de gemeente en haar inwoners het beste kunnen worden voorbereid op de periode na corona.

Vertegenwoordigers uit diverse sectoren van de samenleving, zoals zorg en welzijn, economie (winkeliers/horeca), cultuur, sport, jeugd en kerken, bekijken samen met burgemeester Roel Cazemier en wethouders Jan Vente en Lavinja Sleeuwenhoek vanuit verschillende invalshoeken wat nu en straks de mogelijkheden én wat er nodig is. Door deze bundeling van denkkracht en samenwerking is een openingsplan ontstaan met tal van initiatieven en activiteiten die de Krimpenerwaard in de komende periode weer een ‘bruisende en energieke’ gemeente laten zijn.

“Langzaam krijgen we steeds meer mogelijkheden om naar buiten te gaan, weer te winkelen, te sporten, dingen te bezoeken en vooral elkaar te ontmoeten”, aldus de denktank. “De behoefte om het ‘normale’ leven weer te kunnen oppakken is bij iedereen groot. Stap voor stap krijgen we meer ruimte. Hoe kunnen we in de tussenliggende fase deze ruimte zo goed mogelijk benutten en met elkaar onze gemeente weer ‘opstarten’ en werken aan positief perspectief? Wat kunnen we nu bijvoorbeeld al doen voor onze ouderen en mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben? Waar moeten we ons al eerste op richten voor onze jongeren, waar hebben zij behoefte aan? Hoe steunen we zo goed mogelijk onze winkels en horeca nu ze weer open mogen? En als straks het verenigingsleven weer langzaam gaat beginnen, hoe zorgen we er dan voor dat er voldoende vrijwilligers zijn? Op deze en vele andere vragen hebben we geprobeerd om samen tot antwoorden te komen.”

Aan de hand van een aantal belangrijke thema’s geeft het openingsplan een overzicht van activiteiten die mogelijk zijn op de kortere termijn en een doorkijkje naar het perspectief op langere termijn.

Per fase zijn (afhankelijk van de geldende coronamaatregelen) al veel initiatieven, ideeën en activiteiten bedacht. Zoals rond het thema ‘Eenzaamheid’ waar bijvoorbeeld al gestart is met ‘Kinderen in actie: bakken en tekenen voor ouderen’. Of rond het thema ‘Ontmoeten’ waarin bijvoorbeeld de digitale avondvierdaagse een goed voorbeeld is – deze actie loopt tot en met 30 juni; inschrijven is nog mogelijk – maar ook het organiseren van fietstochten en het (beperkt) openstellen van buurthuizen voor speciale groepen. Ook de actie ‘Koop Lokaal’ is nog steeds actueel om te stimuleren, ook nu de winkels weer open zijn.

Daarnaast is ook een speciale ‘jongerendenktank’ opgericht die zich specifiek bezighoudt met activiteiten door en voor jongeren die binnen de huidige maatregelen passen. Hierin zijn ideeën ontstaan voor het organiseren van een gametoernooi, maar ook zijn er al concrete plannen om in de Krimpenerwaard live het spel ‘the Hunted’ te gaan spelen.

De deelnemers aan de denktank hebben een coördinerende rol bij het starten van verschillende acties, maar daarmee is de lijst met activiteiten die we kunnen organiseren zeker niet volledig en kunnen zij de organisatie ook niet alleen doen. “Veel andere verenigingen en mensen uit onze gemeente worden hierbij uitgenodigd om aan te sluiten bij deze acties en een deel van de organisatie op zich te nemen of zelf andere acties te bedenken en in gang te zetten. Zo zijn we samen aan de slag om de Krimpenerwaard vitaal uit de crisis te helpen.”

De lokale media als RTV Krimpenerwaard en het Kontakt sluiten zich aan bij dit initiatief en zullen dan ook regelmatig aandacht besteden aan de activiteiten van ‘Samen voor een vitale Krimpenerwaard’. Ook op de gemeentelijke informatiekanalen zullen regelmatig berichten hierover verschijnen.

De website voor de promotie van de Krimpenerwaard wil dit initiatief als centraal platform ook graag faciliteren en hier zullen dan ook een groot deel van de initiatieven en acties worden gebundeld en gedeeld. In de komende weken worden de activiteiten die concreet gepland zijn op de website gepubliceerd. Iedereen kan hier overigens ook zelf activiteiten en evenementen aanmelden.

Verder zullen alle deelnemende partijen vooral ook via hun eigen platforms en kanalen promotie maken voor de activiteiten.

Burgemeester Cazemier is bijzonder blij met het enthousiasme en de energie die is ontstaan uit de denktank. “Wij kunnen dit als gemeente alleen maar doen met en dankzij de betrokkenheid en inzet van onze inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Niemand kan deze opstart alleen, terwijl er heel veel goede ideeën in onze gemeente leven. Dat blijkt ook nu weer. Met deze denktank leren en inspireren we elkaar en ontstaat veel energie en meerwaarde door samen op te trekken. Zo proberen we met elkaar in onze gemeente weer vitaal en actief uit de crisis te komen.”

Binnenkort volgt meer informatie over de eerste grote activiteit die wordt georganiseerd, vooral gericht op jongeren.

Dit bericht is 1262 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief