Archieven

Dit bericht is 1255 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- “Een sieraad voor de omgeving”, zo noemt Burgemeester Aalbers de klok in de Noorderstraat die op 31 augustus 1954 wordt onthuld. En dat was ook precies het doel van de klok. Deze moest niet alleen functioneel zijn maar ook iets toevoegen.

Kunstschilder Ben van der Wal uit Lekkerkerk schildert nog voor de restauratie van 2015 de klok met olieverf op een canvasdoek van 40×160 cm. Hiervoor kiest hij een zonnige dag uit waardoor het een grote uitdaging wordt om de schaduwen op de klok weer te geven. Het schilderij is gemaakt in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eetcafé de Crimpenaar in Krimpen aan den IJssel. Het schilderij jarenlang in het restaurant gehangen.

Ben van der Wal vertelt dat de klok in 2021 verwijderd en opgeslagen werd op het gemeentelijk terrein aan de Stormsweg, vanwege werkzaamheden in de Noorderstraat. Dit tot groot ongenoegen van de inwoners van Krimpen. In diezelfde periode was er ook geen plek meer voor zijn schilderij in Eetcafé de Crimpenaar.

Nieuwe plek
De echte klok is nog niet terug op zijn oude plek in de Noorderstraat. Tot op de dag van vandaag leeft er bij de inwoners verontwaardiging en zijn er nog een hoop vraagtekens rondom een eventuele terugkeer.

Het schilderij heeft daarentegen wel een nieuwe plek gekregen. Na twee jaar is het schilderij van de klok te zien in Verpleeghuis Tiendhove. ‘Ik hoop dat bewoners van dit tehuis de klok herkennen en herinneringen bij ze oproept’, zegt schilder Van der Wal.

Het schilderij hangt bij de ingang zodat je er niet omheen kunt. Helmie Rijlaarsdam, locatiemanager van Tiendhove: ‘Wij zijn vereerd dat dit mooie schilderij een plekje krijgt in ons huis, een schilderij met een stukje geschiedenis uit Krimpen aan den IJssel. De klok heeft voor veel mensen een waardevolle betekenis.’ Dus wie de klok graag wil zien, is welkom een bezoekje te brengen aan Tiendhove.

Dit bericht is 1255 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief