Archieven

Dit bericht is 851 keer gelezen

REGIO- Schoon drinkwater uit de kraan is beslist niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Er moet veel gebeuren voor het in je gootsteen loopt, voor je ermee onder de douche kan of mee kan koken, de wc kan doortrekken, de wasmachine kan laten draaien of je planten kan besproeien.

Je kan schoon drinkwater ook gewoon drinken als een gezonde en duurzame dorstlesser. Kinderen vinden dat heel gewoon maar eigenlijk is het heel bijzonder. Ze zijn er immers vanaf hun geboorte mee opgegroeid. Althans in dit deel van de wereld. Er zijn ook landen en gebieden waar helemaal geen schoon drinkwater is en de bewoners afhankelijk zijn van soms droogvallende of vervuilde waterputten en van regenwater dat niet overal regelmatig uit de lucht valt.

In Nederland is een aantal drinkwaterbedrijven die er samen voor zorgen dat er tot in alle uithoeken water uit de kraan loopt. Water van constante kwaliteit en onder een waterdruk die ons water in hoog tempo in ieder huishouden doet binnenstromen.

Drinkwaterbedrijven zijn grote organisaties want er komt veel kijken bij de levering van drinkwater. Denk aan het reinigen van het water, het aanleggen en onderhouden van waterleidingen, de aansluitingen aan het einde van de keten en zoveel meer. Iedere gebruiker betaalt voor zijn of haar waterverbruik en dat vergt een omvangrijke administratie.

Tekst gaat verder onder foto

Drinkwaterbedrijf Oasen viert 140-jarig bestaan
Oasen is het drinkwaterbedrijf in het Groene Hart. Elke dag zorgt het bedrijf ervoor dat 800.000 mensen kunnen rekenen op lekker en gezond water uit de kraan Volgend jaar is het 140 jaar geleden dat er voor het eerst schoon water via een waterleiding naar Gouda stroomde.

Dat betekende toen het einde van de cholera-epidemie in deze stad. In de jaren daarna werd het net steeds verder uitgebreid en de techniek ingrijpend verbeterd. De watertorens in de regio verloren hun functie en daar kwam pompen voor in de plaats die ervoor zorgen dat het water op de twintigste verdieping net zo hard stroomt als op de begane grond.

Maak kinderen kraanwaterwijs
Oasen bracht onlangs een uniek prentenboek uit. Alle basisscholen en bibliotheken ontvingen een exemplaar van het nieuwe prentenboek ‘Het grote drinkwateravontuur van Sara en Amir’. Met het lezen van dit spannende boek ontdekken kinderen dat er veel komt kijken bij het maken van drinkwater.

De directeur van Oasen, Walter van der Meer: “We zijn heel blij met dit illustratieve kraanwaterboek. Er valt zoveel over te vertellen én te leren.. Ook leren zij hoe ze er slim mee kunnen omgaan en dat kraanwater een gezonde én duurzame dorstlesser is. We hopen dat het prentenboek veel wordt gelezen, zowel in de klas als thuis.”

Tekst gaat verder onder foto

Vliegende tijdbubbel
Het boek gaat over Sara en Amir die met de vliegende tijdbubbel van opa ontdekken hoe kraanwater wordt gemaakt, waarom we er zuinig mee moeten omgaan en waarom het belangrijk is voor je lichaam. Ook ontdekken kinderen dat er in de 19e eeuw nog geen schoon drinkwater was en hoe er van zout water drinkwater kan worden gemaakt.

Het boek is erop gericht om kinderen kraanwaterwijzer te maken. Leerkrachten kunnen het verhaal voorlezen aan kinderen van groep 3 tot en met 5. Vanaf groep 5 kunnen leerlingen het ook zelfstandig gaan lezen.

Het prentenboek is ook in luistervorm beschikbaar. Daarnaast is er een handleiding gemaakt om het (voor)lezen nog leuker en interactiever te maken. Beiden zijn te vinden op oasen.nl/drinkwateravontuur.

Burgemeester Gouda leest voor
Het eerste exemplaar is uitgereikt aan Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. Hij vatte de koe meteen bij de horens en in de Chocoladefabriek, de Goudse stadbibliotheek, las hij samen met Walter van der Meer voor aan basisschoolleerlingen van de Goudakker.

Foto’s: Presentatie prentenboek Oasen in de Chocoladefabriek in Gouda

Dit bericht is 851 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief