Archieven

Dit bericht is 772 keer gelezen

SCHOONHOVEN- De Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) heeft voor zaterdag 10 september een mooi programma samengesteld. Om 10.00 uur geeft Boudewijn Zwart een carillonconcert vanaf het Stadhuis aan de Haven. Bij goed weer is het concert ook te beluisteren op stoelen op het pleintje achter het stadhuis, ingang Stadhuisstraat.

Het thema dit jaar van Open Monumentendag is Duurzaam. Dat is ook de titel van het boekje de “Scoenhove” welke de HVS speciaal voor die dag heeft uitgebracht. Dit boekje is gratis af te halen bij de Info stand op de Dam. Daar kan ook de routekaart van de Slenterwandeling opgehaald worden.

Deze wandeling kan in eigen tempo en richting gelopen worden en voert langs 7 interessante locaties in het centrum. Van 12.00 tot 14.00 uur vertellen leden van de HVS het verhaal van dat monument of plek. In het kader van het thema Duurzaam zijn er gelukkig veel voorbeelden van zowel hergebruik (onder andere het Doelenhuis, de Waag en de Watertoren) als van energieneutraal maken (de plateelfabriek).

Spectaculair uitzicht
Zo vertelt bijvoorbeeld Hans Fokker over De Waag, Leo de Kluijver het verhaal over de Plateelfabriek en de Schuilkerk en Anthony Tom over de Klokkenfabriek. De plekken staan aangegeven op de routekaart die bij de infostand op de Dam verkrijgbaar is. In deze infostand laat Jeroen Patijn op een groot beeldscherm historische foto’s van Schoonhoven zien.

Ook op de Dam staat de kraam van IJsbrand Verveer met oude boeken en kaarten van Schoonhoven. En eindelijk is het weer mogelijk om de Toren van de Grote- of Bartholomeuskerk te beklimmen. Van 11.00 tot 15.00 uur kunt u onder begeleiding in kleine groepen naar boven en genieten van een spectaculair uitzicht.

De ingang is in de Koestraat tegenover het Weeshuis. En natuurlijk zijn er ook weer veel monumenten opengesteld. Zoals de Veerpoort, de Synagoge, de Bartholomeuskerk, de RK kerk en de unieke oude zilversmidswerkplaatsen aan de Havenstraat 47A. In de infostand kunt u zich ook opgeven als lid van de HVS. De contributie is slechts €15,- per jaar. U ontvangt dan die dag gratis een authentieke kop en schotel van de voormalige gemeente Schoonhoven.

Dit bericht is 772 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief