Archieven

Dit bericht is 2581 keer gelezen

Sociaal Bokaal

KRIMPENERWAARD – Esther van Leeuwe van de Smaak van de Waard heeft de Hartstikke Sociaal Bokaal 2021 gewonnen. Het doel van de bokaal is om sociale ondernemers in de Krimpenerwaard in het zonnetje te zetten. Dit jaar is het thema van de bokaal: werkgevers die een bijdrage leveren aan de participatie van statushouders. 

De Hartstikke Sociaal Bokaal is in het leven geroepen door Krimpenerwaard Intercultureel via een motie bij de gemeenteraad. “Met de Hartstikke Sociaal Bokaal willen wij ondernemers die zich inzetten voor medewerkers die het moeilijk hebben in het zonnetje zetten”, legt Herman Stomphorst, voorzitter Krimpenerwaard Intercultureel uit.

“Statushouders zijn mensen uit bijvoorbeeld Eritrea die hierheen komen. Zij komen in een hele andere wereld terecht en moeten dan ook nog werken van de gemeente. Daarvoor hebben wij ondernemers nodig die deze mensen een kans willen geven. En de ondernemers die dat doen maken kans op de bokaal van dit jaar.”

Baan vinden moeilijk
“Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen, omdat het een relatief onbekend begrip is voor ondernemers. Onder de statushouders zitten potentieel veel arbeidskrachten, maar die match maken is heel moeilijk. Daar helpt Krimpenerwaard Intercultureel onder andere mee.”

“Als jij en ik op zoek gaan naar een baan dan zeggen we tegen een buurman of een vriend: ik ben opzoek naar een baan en zij helpen ons dan. Statushouders hebben dat niet en daarom willen wij deze groep extra bij ondernemers onder de aandacht brengen”, zegt Stomphorst.

Verschillende criteria
De jury van de bokaal heeft gelet op verschillende criteria. Wat heeft de ondernemer gedaan voor de statushouders? En hoe duurzaam worden de mensen ingezet? “Dus niet de ondernemer die zegt: ik heb hem even voor een maandje en ik ben weer klaar, nee hoe lang blijft iemand?”

Het was een nek-aan-nekrace volgens de jury. De Smaak van de Waard heeft uiteindelijk de overwinning over de streep getrokken. De doorslag is geweest dat Smaak van de Waard gebruik maakt van producten uit de Krimpenerwaard en dat is dus net een beetje extra duurzaam.

‘Allemaal winnaars’
De kersverse burgemeester Pieter Paans had de eer om de bokaal uit te reiken. “Voor mij zijn jullie allemaal winnaars”, begint Paans zijn speech. De derde prijs gaat naar Kaasboerderij Schep uit Bergambacht. Bouwbedrijf Bakker Arkel eindigt op de tweede plaats en Smaak van de Waard is dus de uiteindelijke winnaar.

“Jij bent hard bezig geweest met het talent van mensen te ontwikkelen. Ieder mens heeft talent en de kunst is hoe boor je dat aan? Ondanks de corona heb je volgehouden en daarom is de Hartstikke Sociaal Bokaal door jouw gewonnen”, zijn de mooie woorden van de burgemeester.

Rode draad 
Van Leeuwe is vorige zomer in contact gekomen met Krimpenerwaard Intercultureel. “Ik heb toen twee Syrische asielzoekers opgenomen in mijn bedrijf en heb hen begeleidt met hun taalstage. Zij hebben hun stage afgerond en hebben een contract aangeboden gekregen. Niet alleen bij mij, maar ook bij andere werkgevers.”

Esther van Leeuwe heeft een cateringbedrijf: de Smaak van de Waard en dat draait allemaal om streekproducten uit de regio Krimpenerwaard, Groene Hart en Rotterdam. De streekproducten zijn de rode draad van haar bedrijf. “Daarmee maken we onder andere lunches, diners, buffetten. De statushouders hebben meegedraaid in het bedrijf, in de keuken, bij het serveren van gasten en dat is heel goed gegaan”, vertelt Van Leeuwe.

Veel hordes genomen
“Het was in het begin moeilijk om mijn weg te vinden daarin”, gaat Van Leeuwe verder. “Hoe kan je met elkaar communiceren? Je zit met een cultuur verschil. Dingen die voor ons misschien normaal zijn dat bleek voor hen niet altijd zelfsprekend. Bijvoorbeeld als de telefoon gaat dat je dan opneemt en antwoord geeft.”

“Er waren best wat hordes die we moesten nemen, maar wat ik merkte is dat ze heel graag wilden. Ze wilden de gasten het naar hun zin maken, ze wilden graag lekker eten bereiden en dat is uiteindelijk waar het om gaat. Die hordes die nemen we dan wel”, aldus van Leeuwe.

Telkens ander thema
Het thema van dit jaar, statushouders aan het werk, is aangereikt door de gemeente. “Zij hebben zo’n 200 statushouders in de kaartenbak zitten en er is toch wel behoefte om hen aan het werk te helpen. Dat moet van de ene kant de statushouder bereid gemaakt worden om in Nederland aan de slag te gaan. Dus de taal leren en daar zijn programma’s voor opgesteld”, vertelt Jaap van der Laan, voorzitter WaardZaam. Stichting WaardZaam neemt de organisatie van de bokaal op zich.

“Anderzijds moeten ondernemers daar ook voor worden klaargemaakt. En om de ondernemers dus te stimuleren om een dergelijk iemand in dienst te nemen is bedacht om daar een prijs voor uit te gaan reiken.” Jaarlijks zal de Bokaal worden uitgereikt met telkens een ander thema. Wat het thema voor het volgende jaar zal zijn is nog niet bekend.

Dit bericht is 2581 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief