Archieven

Dit bericht is 1699 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In het ‘antikraakpand’ aan de Bergambachterstraat 3 is dagelijks bedrijvigheid. Vier dames leven zich uit op de eerste verdieping bij ‘Studio Dwarz’.  Om belangstellenden deelgenoot te maken is er zondag 12 december voor de eerste maal open dag.

“Wij zijn vier dwarse dames, vandaar de naam”, schatert Anja Koudstaal. “In het dagelijks leven zijn we het niet altijd overal mee eens”. Samen met Hetty Noordermeer, Mieke Scheer en Annemarie Schoonderwoerd beoefent ze hobbymatig de schilderkunst. Studio Dwarz is te vinden in het gebouw waar voorheen het kantoor was van Gerco Brandpreventie.

Het is nu een zogenaamde ‘Ad Hoc locatie’. Deze organisatie verhuurt leegstaande panden in afwachting van sloop of andere bestemming. Anja: “we zitten hier in een soort antikraakpand, dat past wel bij de naam van onze studio. Er is veel bedrijvigheid in dit pand, altijd is er wel iemand aanwezig.”

Kunstacademie
Het atelier op de eerste verdieping is ruim en goed verlicht. “Wij kenden elkaar via de Garenspinnerij in Gouda. Ruim anderhalf jaar geleden besloten we deze ruimte met elkaar te huren”, vertelt Koudstaal. Het schilderen is voor haar iets van de laatste jaren. “Volgens mijn familie kon ik altijd al goed tekenen, maar ik deed daar verder niets mee. Ik mocht niet van mijn moeder naar de kunstacademie. Zij wilde niet dat ik op kamers ging. Vervolgens ben ik kapster geworden en heb jarenlang een kapsalon gehad in Nieuw Lekkerland.”

Nadat ze ziek was geworden is schilderen een onderdeel geworden van haar revalidatie. Op les bij stadsschilder Bram Herens leerde ze de kneepjes van het vak. Evenals de meester beheerst zij nu de kunst van ei tempera, een methode om verf te maken met eigeel.

Smeltkroes
Hetty Noordermeer uit Moordrecht is eveneens een laatbloeier wat betreft schilderen. Samen met haar man heeft ze een motorbedrijf. Daarnaast ontwerpt ze logo’s voor bedrijven om auto’s te bestickeren. “Ik heb een vrij druk bestaan en vind het heerlijk om me hier regelmatig uit te leven. We leren veel van elkaar en het is bovendien gezellig”, geeft ze aan.  In tegenstelling tot Anja is zij meer van het kleinere, fijnere werk.

Dat maakt dat Studio Dwarz een smeltkroes is van portretten, stillevens en aquarellen. Soms levensecht en af en toe een beetje mystiek. Zo wordt de kijker gedwongen zelf een verhaal te bedenken bij het getoonde werk.

Open dag
Nieuwsgierig geworden? Op zondag 12 december houden de dames open huis. Van 11.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom. De coronamaatregelen noden tot controle QR-code, mondkapje, doorloop en anderhalve meter afstand. Daarnaast is er een beperking van het aantal bezoekers dat tegelijkertijd naar binnen mag. Ondanks de beperkingen hebben de kunstschilderessen er enorm zin in om hun werken te tonen.

Dit bericht is 1699 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Smeltkroes van kunst ‘Studio Dwarz’ houdt open huis

  • Goed artikel van Dirk Molenaar, hij geeft echt een podium aan de lokale artiesten en ondernemers.
    De vier dwarse dames komen goed uit de verf, een aanwinst in Schoonhoven, en een creatieve impuls in het toch wel saaie Schoonhoven Noord. Succes dames. Groet Bram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief