Archieven

Dit bericht is 1602 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het afgelopen halfjaar lijkt ogenschijnlijk rustig verlopen voor stadsschilder Bram Herens. Niets is minder waar; de kunstenaar heeft zich opgeladen voor zijn expositie ‘Aquarellen van Stadsgezichten’. Van 24 juni tot en met 3 juli  in de Hoge Vierschaar.

“Het is nu voornamelijk  nieuw werk wat ik laat zien”, licht Herens (59) toe. “Onderdeel van de tentoonstelling is ook een serie zonsondergangen , gezien vanuit mijn zolderkamer. Deze serie heet ‘Sunset’;  altijd hetzelfde uitzicht, maar telkens met  een totaal andere kleurenpalet.  Een zonsondergang is iedere dag weer anders.” Dit is precies waar Bram zich in onderscheidt: nuanceverschillen blootleggen zodat de kijker steeds weer verrast wordt.

Zwerver
Stadsgezichten maakt Herens  met aquarellen, portretten schildert  hij het liefst met olieverf. De  eeuwenoude techniek van ei-tempera, waarbij eigeel als basis dient voor de verf, heeft hij achter zich gelaten. “Het is heel bewerkelijk en bij veel schilderijen ontstaat na verloop van tijd schimmel. Daarom ben ik daar mee gestopt”, verklaart hij zijn keuze. De afgelopen jaren staat  Bram bekend als ‘zwerver’, telkens op zoek naar een geschikt en betaalbaar atelier. Na enkele wisselingen is hij nu beland in het voormalig Groene Kruisgebouw aan de Spoorstraat. “Dit is tijdelijk want de spoorzone gaat natuurlijk op de schop”, verzucht Bram. “Maar voorlopig heb ik een prachtige locatie, om te schilderen en les te geven.”

Magisch
Wie Bram een beetje kent, weet dat hij veel kennis heeft over de geschiedenis van de stad. Hij bezit een romantische drang om mooie herinneringen uit lang vervlogen tijden naar boven te halen. Zijn favoriete plekje in de binnenstad; dat is het gebied rondom de Wilhelminaboom, ingang stadspark bij de Kruispoortstraat. “Historische grond, veel familieleden zijn hier geboren. Mijn overgrootvader had daar een smederij en een diligence, een postkoets. Ik blijf dit stukje Schoonhoven magisch vinden”, mijmert de veelzijdige schilder.

Brugge
Ook de komende tijd zit de stadsschilder niet stil. Goede connecties heeft hij met het Belgische Brugge, een plaats waar hij graag komt. Later dit jaar presenteert Bram een kalender met stadsgezichten van deze prachtige, middeleeuwse vesting.  Daarnaast is hij uitgenodigd om te exposeren in de authentieke Speelmanskapel, midden in het historisch centrum van Brugge.  “Dit nieuws heb ik net binnen gekregen, fantastisch. De Vlamingen dragen mij op handen”, lacht Herens.

De tentoonstelling in de Hoge Vierschaar, onder het stadhuis aan de Haven, is geopend van vrijdag 24 t/m zondag 26 juni en vrijdag 1 t/m zondag 3 juli van 14.00 tot 17.00 uur. De meester zelf is aanwezig voor tekst en uitleg.

Dit bericht is 1602 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Stadsschilder Bram Herens exposeert met ‘Stadsgezichten’

  • Hoi ..was even zoeken naar de fam. Gelukkig…. komen jullie Zondag zou geweldig zijn.. het zo eenvoudig zelf ervaren bram🎶🎶🎶🎺🎺 groet sien bel me

  • Hallo Bram Herens, ben jij degene wiens (over)grootvader in Schoonhoven rond 1958 een op schaal gemaakte draaimolen heeft gekocht van de overleden fam. Stravers. koestraat 132 te schoonhoven??? Ik ben Ineke van Vliet, een kleindochter en heb met mijn broers en zussen vroeger genoten van de draaimolen in mijn opa’s winkel en zou graag weten wat er mee is gebeurd of dat er foto’s van zijn. Ik hoor graag van je. Vriendelijke groeten Ineke van Vliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief