Archieven

Dit bericht is 1708 keer gelezen

BERGAMBACHT – “Ik mag dan Molenaar heten, molenaar ben ik niet”, lacht Marc Molenaar. Wat hij dan wel is? Welnu, sinds enkele maanden is hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Molen Den Arend. Een functie die hij overnam van Ad Scheer, uitbater van onder meer het naastgelegen pannenkoekenrestaurant, die de voorzittershamer de afgelopen zeven jaar hanteerde.

Hoe het zo gekomen is? “Ik ben gewoon gevraagd door Jan Timmer, één van de andere bestuursleden. We kenden elkaar zakelijk en doordat we allebei actief zijn in de badmintonsport. Toen de vacature in het bestuur ontstond en Jan vroeg of ik zin het team te komen versterken had ik daar meteen oren naar.”

Marc is geboren en getogen in Bergambacht en kent de molen daardoor vanaf zijn prilste jeugd. Niet dat hij er vaak kwam, maar molen Den Arend is nu éénmaal een opvallend onderdeel van de skyline van Bergambacht. Al sinds 1869 toen de korenmolen in gebruik werd genomen.

Veel dorpsgenoten kennen Marc nog uit de tijd dat hij onder de vlag van het familiebedrijf A. Molenaar grond, weg- & waterbouw een hoveniersbedrijf runde. Daar stopte hij mee toen hij de gelegenheid kreeg zijn kennis op dat gebied over te brengen op leerlingen van een middelbare school. Marc is nu docent Tuinaanleg en onderhoud en geeft ook wiskundelessen. Hij voelt zich er als een vis in het water en heeft wat meer tijd voor andere dingen zoals het voorzitterschap van deze stichting

Molenwinkeltje
Een korenmolen is Den Arend nog steeds en er wordt nog regelmatig graan gemalen. Niet door Marc Molenaar zelf, maar door molenaar Willem Roose tevens secretaris van het stichtingsbestuur. Als de wind goed staat laat hij de wieken draaien om graan te vermalen tot meelproducten die in de molenwinkel worden verkocht.

Het Molenwinkeltje wordt gerund door de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, die mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding aanbiedt. Met veel passie verkopen zij de meelproducten uit de eigen molen en andere streekproducten. De moeite van het bezoeken waard voor inwoners van de Krimpenerwaard die de kreet ‘Koop lokaal’ ter harte nemen. Behalve allerlei soorten meel en bloem vind je er ook sappen, siropen en jams uit boomgaarden en moestuinen in de buurt.

Excursies
Molenaar en zijn medebestuurders hebben een duidelijk doel voor ogen. “We willen Molen Den Arend wat meer op de kaart zetten.” Niet alleen als toeristische trekpleister voor gasten die de Krimpenerwaard te voet of op de fiets aandoen, maar ook voor de eigen inwoners.

Als de molen draait zijn bezoekers die wat meer willen weten over de werking van harte welkom en er zijn voor schoolklassen uit de regio mogelijkheden een excursie naar de molen te maken waarbij de leerlingen uitleg krijgen over de geschiedenis van de molen en van de techniek van het malen. “Heel interessant voor leerlingen van groepen 7 en 8”, weet Marc Molenaar. “En oh ja, de molen is ook beschikbaar als trouwlocatie voor stellen die in een intieme omgeving in het huwelijk willen treden.”

Om het hoofd financieel boven water te houden is de stichting afhankelijk van enkele subsidies en donaties door voornamelijk plaatselijke ondernemers. De Vrienden van de Molen Den Arend zorgen ervoor dat molen Den Arend ook in de toekomst een markant gebouw in Bergambacht kan zijn en blijven. Tot in lengte van jaren!

Dit bericht is 1708 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief