Archieven

Dit bericht is 2554 keer gelezen

GOUDERAK – Stichting Wetland Cats uit Gouderak vangt katten op uit Griekenland. Al een aantal weken wordt het land geteisterd door bosbranden. “De situatie in Griekenland is op het moment zo schrijnend, wij kunnen daarom niet langs de zijlijn toekijken en niets doen”, zegt Anja van der Laan, eigenaar van Stichting Wetland Cats.

Stichting Wetland Cats is een kattenopvang met momenteel ruim 350 katten. “Wij vangen katten op die nergens anders meer terecht kunnen. Deze katten hebben in de samenleving geen kans meer, omdat ze verwilderd, schuw of getraumatiseerd zijn”, legt Anja uit.

Daarnaast worden ook katten met gedragsproblemen of katten die lang in het asiel zitten opgevangen. Anja: “Als wij deze katten niet hadden opgenomen, waren veel van deze dieren er niet meer geweest.”

Ontstaan stichting
De stichting bestaat inmiddels vijf jaar, maar al een aantal jaar daarvoor is Anja begonnen met het opvangen van katten als particulier. “Dit zijn verwilderde katten vanuit de dierenbescherming die nergens anders terecht konden. Zij wisten dat ik naast mijn manege ook een aantal katten had lopen en vroegen daarom of ik mijn terrein beschikbaar wilde stellen voor een aantal verwilderde zwerfkatten. Daarna is het allemaal heel snel gegaan.”

Het is nooit de intentie geweest van Anja om een kattenopvang te beginnen. “Het is eigenlijk zo gegroeid. Ik wist niet dat er zoveel katten waren die tussen wal en schip vielen. De dankbaarheid die van de katten afstraalt als ze eindelijk weer kat mogen zijn en het vertrouwen dat je van ze krijgt, maakt dit het mooiste werk van de wereld”, vertelt Anja.

Schrijnende situatie in Griekenland
“Alle katten leven bij ons in vrijheid”, vervolgt Anja. Ze zitten niet opgesloten in hokjes, maar hebben naast de vele gebouwen, schuurtjes en schuilhuisjes ruim één kilometer land en bosgebied waar ze heerlijk kunnen struinen. “Bij ons geldt geen stress, maar vrijheid en blijheid.”

Het motto van Stichting Wetland Cats is dan ook dat dierenliefde geen grenzen kent. Anja: “Een Nederlandse kat betekent voor ons hetzelfde als een Griekse kat. Wij zien geen verschil en het maakt ons daarom niet uit waar de dieren vandaan komen. De situatie in Griekenland is op het moment zo schrijnend, wij kunnen daarom niet langs de zijlijn toekijken en niets doen.”

‘Mensen vluchten en laten dieren achter’
Volgens Anja worden zwerfkatten in Griekenland gezien als katten die aan de straat toebehoren. “Het merendeel van de mensen bekommert zich niet om de dieren. Mensen vluchten, maar laten hun dieren opgesloten in huizen achter, omdat de dieren voor de meeste mensen weinig betekenen.”

Dit betreft niet alleen katten, maar ook honden, paarden en allerlei andere boerderijdieren die opgesloten zitten in schuren. “In Griekenland zijn er bijna geen opvangen die dieren een eerlijke kans geven en ze verzorgen. Daarom zijn er nu tentenkampen opgericht door reddingswerkers waar deze dieren wel verzorgd worden.”

Eerst behandelen in Griekenland
De reddingswerkers begeleiden deze katten per vliegtuig naar Nederland. Eenmaal aangekomen worden de dieren opgehaald op Schiphol. “De katten die naar ons toekomen zijn helemaal gezond. Ze hebben een Europees paspoort, zijn gevaccineerd, gechipt, ontwormd en ontvlooid.”

De katten die nog in Griekenland verblijven worden eerst behandeld aan hun verwondingen. In die tussentijd kan een eigenaar zich melden. Zo niet dan komen deze katten eind september naar Stichting Wetland Cats in Gouderak.

Donaties nodig voor meer katten
Naast het halen van katten uit Griekenland, zorgt Stichting Wetland Cats er ook voor dat de benodigdheden, zoals verband, pijnstillers en honingzalf, naar Griekenland worden gestuurd. Op die manier kunnen de katten daar al verzorgd worden.

Mensen kunnen Stichting Wetland Cats steunen door middel van donaties. “Naast de reiskosten betalen wij ook mee aan de neutralisatie, het chippen, de vaccinaties, verschillende testen en de anti-parasieten bestrijdingen. Wij hopen met de donaties nog veel meer katten uit Griekenland te kunnen halen, want het is echt een vreselijke situatie momenteel daar”, aldus Anja.

Foto’s via Stichting Wetland Cats.

Dit bericht is 2554 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief