Dit bericht is 1960 keer gelezen
BERGAMBACHT – Aan de Hoofdstraat ter hoogte van nummer 111 is dinsdagmiddag een zogenaamde Stolpersteen of Struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis aan de in 1944 in Dachau omgekomen Sijbrand Kamer.
Meester Kamer was hoofdonderwijzer van de School met den Bijbel toen hij in november 1943 werd opgeroepen om zich te melden bij de Sicherheitspolizei en rivierpolitie in Rotterdam. Ondanks dat hem van diverse kanten werd aangeraden daar geen gehoor aan te geven, ging hij er toch heen. Helaas keerde hij nooit meer terug bij zijn gezin. Uit diverse latere publicaties bleek dat Kamer een van de vele schoolhoofden was die de brutale bemoeizucht van de bezetter met woord en daad trotseerde.
Concentratiekamp
Vanuit Rotterdam werd hij bijna drie weken later op transport gesteld naar Kamp Vught. Vervolgens in mei 1944 naar het concentratiekamp Dachau. Na terugkeer van een korte plaatsing, tweede helft november in Auschwitz, kwam hij ziek terug in Dachau. Daar overleed hij op 13 december 1944 aan de gevolgen van vlektyfus.
Tekst gaat onder de foto verder
Uitleg stolpersteen
Een Stolpersteen is een messing steentje waarmee de slachtoffers van het Nationaal-Socialisme ronde en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt worden. Plaatsing is in de stoep voor de laatste woning van de slachtoffers. Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.
Plaatsing
Het initiatief voor de plaatsing van een stolpersteen voor meester Kamer is twee jaar geleden in gang gezet door zijn zoon Wietze Kamer. De naam van Sijbrand Kamer staat sinds 2002 op een herdenkingsplaat op de Leytenberg in Dachau. Sinds 25 april leeft zijn naam ook voort in de Hoofdstraat in Bergambacht.
Foto’s met dank aan Roel Botter
Dit bericht is 1960 keer gelezen
Recente reacties