Archieven

Dit bericht is 1316 keer gelezen

STOLWIJK – Afgelopen week is door studenten van de Hogeschool Saxion bodemonderzoek gedaan rondom de kerk, het oudste bebouwde gedeelte. De studenten zijn in opleiding tot archeoloog.

Doel van het onderzoek is een verkenning naar de verschillende soorten bodemopbouw. Belangrijk hierbij is dat de bodem zoveel mogelijk niet verstoord is. Dat betekent dat er geen eerdere graafwerkzaamheden zijn geweest of leidingen door de grond lopen. De eerste dag waren de toekomstige archeologen vooral druk met het geografisch bepalen en uitmeten van de boorpunten.

De tweede dag zijn de boringen verricht. Op drie meter diepte onder het straatniveau bevinden zich meer dan achthonderd jaar oude boomstamgraven. Een manier van begraven die na de elfde eeuw nauwelijks meer is toegepast.

Na het afbranden en slopen van de oude kerk in 1867 werden de boomstamgraven al gevonden:

Bron jaarboek 1868 Koninklijke Academie van Wetenschappen

De boomstamgraven behoorden helaas niet tot de onderzoeksopdracht van de studenten. Dit vanwege de kans op grafschade en mogelijke beschadiging van belangrijke bekabeling.

De boringen beperkten zich tot het verhoogde stoepgedeelte rondom de kerk. Dit uiteraard tot teleurstelling van de studenten en de Historische Vereniging Oud Stolwijck. Wel stuitten de gravers op botfragmenten en is een nagel/spijker van een doodskist gevonden. Na onderzoek zijn deze netjes en respectvol weer teruggeplaatst.

Tijdens een radio-interview afgelopen zaterdag bij RTV Krimpenerwaard lieten de studenten merken erg genoten te hebben. Opvallend was de belangstelling van de lokale bevolking, gastvrijheid en alle media-aandacht.

De resultaten van het bodemonderzoek zullen later dit jaar bekend gemaakt worden.

Foto’s: Jacklyn Koot

Dit bericht is 1316 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief