Archieven

Dit bericht is 3471 keer gelezen

STOLWIJK – Twee jaar geleden kwam de familie Alweso vanuit Syrië naar Nederland. Dat je problemen van taal en cultuur kunt overwinnen bewijst wel de twintigjarige dochter Eman. Een actief persoon die duidelijk wat wil bereiken in het leven.

“Ik heb op dit moment nog de status vluchteling”, vertelt de vrolijke Eman Alweso in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Zij studeert Zorg en Welzijn aan het ROC in Utrecht. “Ik wil graag daarna de opleiding tot oogarts volgen.” Een duidelijke ambitie van een jonge, moderne vrouw die, samen met haar familie, pas in 2022 een definitieve verblijfsvergunning kan ontvangen. Vooruitlopend daarop is Eman onder andere actief als vrijwilliger bij het Rode Kruis Krimpenerwaard en geeft in Gouda Engelse les aan Nederlandse kinderen. “Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen en daarmee mijn CV opbouwen.”

Oorlog
In de uitzending zaterdagmiddag bij RTV Krimpenerwaard vertelde de Syrische over de oorlog in haar geboorteland. “Veel mensen denken dat de oorlog ontstaan is door de Arabische Lente die eind 2010 begon in Tunis. “Dat is niet helemaal waar. Het is een complexe situatie vanwege meerdere partijen.” Eman noemt landen als Iran en Rusland die hun invloed uitoefenen op Syrië. De havens zijn aan de Middellandse Zee zijn van strategisch belang. Ook vertelt zij over de situatie in het zuiden bij de grens van Israël. “De bombardementen vanuit Israël waren om te voorkomen dat Iran zijn invloed kreeg bij de grens in het zuiden.”

Gevlucht
De familie Alweso, bestaande uit acht kinderen, woonden in de stad Aleppo, in het noorden van Syrië. In 2015 is de familie verhuist naar een ander huis op het platteland in de grensstreek met Turkije. In de stad werd het te gevaarlijk om te blijven wonen. Een foto van het huis herinnert er aan hoe de familie gewoond heeft. Het huis bestaat niet meer omdat deze tijdens een bombardement is vernietigd. Vanuit de grensstreek is de familie naar Turkije gegaan om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Echter bleek dit ook voor de lange termijn geen oplossing. Uiteindelijk is vader Alweso in 2016 naar Nederland gegaan. Een jaar later zijn de overige familieleden naar Nederland gekomen. Het oorspronkelijke plan was dat Eman en een oudere zus eerst hun studie in Turkije zouden afmaken. De situatie voor de Syrische vluchtelingen verslechterde echter snel, wat maakte dat ook zij naar Nederland kwamen.

Taal
Via Internet had Eman zich goed voorbereid op haar vertrek naar Nederland. “Ik heb mij verdiept in de taal, de tradities en de mensen. Ik had er een goed gevoel bij. Het oorspronkelijke plan was om eerst de studie in Turkije af te maken. Dan zou ik alle tijd hebben om de taal te leren. Dat ging niet dus nu moest ik de taal leren én de studie doen. De eerste zes maanden waren erg moeilijk. Ik begreep de mensen niet en zij begrepen mij niet. Nu gaat het veel beter.” Vorig jaar heeft zij, samen met haar zusje Alaa, een cursus EHBO gevolgd en succesvol afgesloten. Dat ze de Nederlandse taal nog niet voor de volle 100% beheerst, neemt niet weg dat Eman een voorbeeld is van een geslaagde integratie. “Mijn doel is succesvol worden en de andere vluchtelingen motiveren.”

Eman tijdens de inzet Triatlon Krimpenerwaard

 

Dit bericht is 3471 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief