Archieven

Dit bericht is 910 keer gelezen

GOUDERAK – Hoe spannend was het de eerste dagen van februari 1953 tussen Krimpen aan den IJssel en Gouda? Zouden de dijken het houden? In het Dorpshuis vertelt Heuvelman zaterdag 4 februari over de strijd tegen het water in de Krimpenerwaard en laat ook filmbeelden zien van andere Gouderakse ooggetuigen. De presentatie begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15 uur. Toegang en koffie zijn gratis.

Gouderakker Wim Heuvelman herinnert zich de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden nog precies. Hij vertelt zaterdagmiddag 4 februari in het Dorpshuis van Gouderak hoe de Krimpenerwaard de watersnoodramp beleefde.

“Op 31 januari, de dag voor die rampzalige nacht, werkte ik op de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Toen ik aan het eind van de dag naar huis ging, vroeg de boer mij de volgende dag terug te komen om te kijken hoe het met koeien ging, Het zou flink gaan stormen, en de koeien mochten niet in de problemen komen.”

Die nacht stroomde het water al over de IJsseldijk en Heuvelman ging direct terug naar de Stormpolder, waar uiteindelijk vier mensen verdronken. De volgende dag ging hij naar Ouderkerk aan den IJssel om te kijken of zijn familie de storm goed was doorgekomen en zag daar dat de dijk was doorgebroken. In Ouderkerk zouden uiteindelijk twee mensen de ramp niet overleven.

Ook verderop, in Gouderak, bleef het tot het laatste moment spannend of de dijk het zou houden.

 

Dit bericht is 910 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief