Archieven

Dit bericht is 710 keer gelezen

HAASTRECHT- Toneelvereniging De Schijnwerper uit Haastrecht bestaat 50 jaar en daar wordt uitgebreid bij stilgestaan. “Het wordt een heel bijzonder jaar”, zegt regisseur Irene Nieuwveld. 

De viering van het jubileum begint op 14 en 15 april. Die avonden worden er twee eenakters gespeeld. Op 14 april voor publiek en 15 april voor genodigden. De eerste eenakter wordt gespeeld door de eigen leden van De Schijnwerper en het heet De erfenis van tante Koosje. “Dat is een heel vrolijk en hilarisch stuk”, zegt Nieuwveld.

Het gaat over de erfenis van tante Koosje. Tante Koosje heeft toen haar broer of zus overleed, de kinderen daarvan in huis genomen. “Maar aan die kinderen markeert allemaal wat. Ik ben eigenlijk de aller slechtste van het stel”, zegt speelster Marike Hoefnagel. “Die kinderen willen allemaal die erfenis van tante Koosje. Ze laten eigenlijk zien hoe erg het is om hebberig te zijn als er iemand overlijd. Het is een heel leuk stuk om te spelen met aparte rollen en uitgesproken typetjes.”

Tekst gaat verder onder foto

Oud-leden
Het tweede stuk heet de ingebeelde zieken. Het bijzondere eraan is dat dit stuk wordt gespeeld door allemaal oud-leden van de vereniging. Daarnaast wordt het geregisseerd door Nelie Gerritsen, ook een oud-lid. “Allemaal oud-leden hebben dus toegestemd om mee te doen en dat is ook weer elke week een feestje. Het kan niet anders dan dat het een hele leuke avond gaat worden.”

Dit stuk is een komedie van de Franse toneelschrijver Jean-Baptiste Molière (1622-1673). In het stuk wordt de spot gedreven met de manier waarop sommige mensen hun ziekte overdrijven.

Voorstelling november
Naast de eenakters in april zijn er nog veel andere plannen van de vereniging. “Er komt een grote fotoreportage van alle jaren dat wij gespeeld hebben. Er zijn enorm veel fotomaterialen, posters, etc. die daarvoor gebruikt worden. Daarnaast wordt er een film gemaakt van allemaal kleine stukjes uit alle voorstellingen die we ooit gemaakt hebben. En er komt een jubileumboek wat weer beschikbaar is voor iedereen.”

Naast de eenakters in april, staat er voor later dit jaar ook nog een voorstelling op het programma. In november speelt de vereniging een jubileumvoorstelling. De repetities gaan binnenkort van start om ook dan iets moois neer te kunnen zetten voor het publiek.

Tekst gaat verder onder foto

Nieuwe leden
Hoefnagel vertelt wat toneelspelen zo leuk maakt. “Je wilt iets moois brengen voor een publiek. Daar repeteer je met zijn allen voor. Lief en leed deel je eigenlijk al die jaren samen. Dat gaat om geboortes, huwelijken, begrafenissen en daardoor schep je natuurlijk een hele grote band met elkaar.”

Maar ondanks dat de vereniging al vijftig jaar bestaat, zijn ze wel opzoek naar leden om ook de aankomende jaren door te gaan. “We zijn zeker op zoek naar jonge leden. Dus ik zou zeggen als je het leuk vindt om toneel te komen spelen kom dinsdagavond naar het Concordia en kom gewoon kijken bij een avond. Het zal zeker goed bevallen.”

Kaarten voor 14 april kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via de website van De Schijnwerper.

Dit bericht is 710 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief