Archieven

Dit bericht is 1581 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De gemeente Krimpenerwaard wil tot 2040 vierduizend nieuwe woningen bouwen om kernen leefbaar en vitaal te houden. De nieuwe woningen moeten aan de rand van de kernen komen en jongeren moeten in het eigen dorp of stad kunnen blijven wonen als zij dat willen. Dat staat in de nieuwe Woonvisie Krimpenerwaard 2023-2028, die de gemeenteraad heeft vastgesteld. 

Aan de randen
Binnen de kernen is er maar weinig ruimte beschikbaar om nieuwe woningen te bouwen. En als er open plekken zijn, wil de gemeente ook graag groen behouden. Daarom moet er vooral aan de randen van de kernen worden gebouwd met aandacht voor natuur en landschap en onder voorbehoud van goedkeuring van de provincie. 

Meer sociale huurwoningen
In alle toekomstige woningbouwplannen in de gemeente Krimpenerwaard moet minimaal 30 procent sociale huur zijn (maximaal 808,06 euro). Ook zet de gemeente fors in op de bouw van middenhuur (huur tussen 808,06 euro en 1000 euro per maand) en betaalbare koopwoningen (tot 355.000 euro). In totaal moet 75% van de woningen in nieuwbouwplannen betaalbaar zijn. 

Andere visie
Met de nieuwe woonvisie slaat de gemeente een andere weg in. In de oude visie stond de ambitie om tot 2030 3.000 woningen te bouwen, waarvan 200 nieuwe sociale huurwoningen. En die nieuwe woningen zouden vooral binnen de kernen moeten komen, terwijl de nieuwe woonvisie uitgaat van 4.000 nieuwe woningen aan vooral de randen van de kernen. De gemeente zet hierbij in op een betaalbaar woningbouwprogramma. In de nieuwe visie wordt rekening gehouden met klimaatverandering, een groot tekort aan woningen, meer ouderen die een andere woon- en zorgbehoefte hebben en meer mensen die zijn aangewezen op sociale huurwoningen.

Lange adem
De gemeente Krimpenerwaard heeft grote ambities, maar realiseert zich dat de woningnood niet binnen de termijn van één woonvisie opgelost zullen zijn. Het bouwen van woningen draagt eraan bij dat inwoners in hun Krimpenerwaard kunnen blijven wonen. Jongeren hoeven niet te vertrekken om een passende woning te vinden. Jonge gezinnen blijven of verhuizen op latere leeftijd terug.

Woonzorgvisie
De woonvisie heeft niet alleen aandacht voor stenen, maar ook voor het sociale gedeelte van wonen en de zorg die een deel van onze inwoners nodig heeft. Zo zal er door de vergrijzing en het tekort aan verpleeghuisplekken in de toekomst meer behoefte zijn aan levensloopbestendige woningen en woonvormen waar ontmoeting centraal staat, met en zonder zorgvraag. Ook zijn er andere doelgroepen die zorg en een eigen plek nodig hebben. Ook hier is in de nieuwe woonvisie nadrukkelijk aandacht voor. De woonvisie is daarom niet alleen een woonvisie, maar tegelijkertijd ook een woonzorgvisie. 

De volledige woonvisie is hier te bekijken.

Dit bericht is 1581 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Tot 2040 vierduizend nieuwe woningen, met name aan randen van kernen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief