Archieven

Dit bericht is 2551 keer gelezen

KRIMPENERWAARD-  In 2019 is door de gemeenteraad de motie aangenomen om vanaf 2022/2023 de Krimpenerwaard een vuurwerkvrije gemeente te maken. Aan de haalbaarheid hiervan wordt al langer getwijfeld. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond is besloten om het vuurwerkverbod met twee jaar uit te stellen.

Burgemeester Cazemier noemt de haalbaarheid een lastig verhaal: “Het gaat nu niet om de negatieve effecten van vuurwerk, want daar ben ik het volledig mee eens. Ik wil ervoor pleiten om op termijn tot een verbod te komen, maar ik wil vragen tot twee jaar uitstel om zaken helder te krijgen.”

“Met uitstel van twee jaar kunnen ondernemers hun investeringen beter afschrijven, kan de samenleving eraan wennen en zullen inmiddels andere gemeenten zijn voorgegaan”, beargumenteert Burgemeester Cazemier.

Verdeeldheid in de raad
De raad is verdeeld, blijkt uit verschillende pleidooien. De handhaving is een punt dat vaak terugkomt. “Lokaal op 1 kan heel kort en krachtig zijn. Het vuurwerkverbod is niet te handhaven dus daar zijn we helemaal op tegen”, zegt Geke Smit-Raggers (Lokaal op 1).

Jeffrey van de Lagemaat (D66) vindt de handhaving geen argument en wil dan ook zo snel mogelijk een vuurwerkvrije Krimpenerwaard. “Sinds wanneer is de niet handhaafbaarheid een argument om geen verbod in te stellen? Er is ook een verbod voor het gooien van afval op de straat, maar dat wordt toch ook negen van de tien keer niet gezien door de handhaving? Moeten we dan maar toestaan dat iedereen zijn troep overal op straat gooit, omdat het toch niet te controleren valt?”

‘Zo snel mogelijk verbieden’
“De handhaving is niet het knelpunt. Ook nu moeten de vuurwerkvrije zones worden gehandhaafd. Alle betrokkenen hebben hier al jaren rekening mee gehouden”, zegt Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard). Struijs vindt dat de burgemeester te laat in beweging is gekomen, omdat de motie al op 12 november 2019 is ingediend.

Ook de SGP is tegen uitstel van het verbod op vuurwerk. “Wij blijven bij ons standpunt en willen zo snel mogelijk overgaan tot het verbieden van vuurwerk in onze gemeente. Belangrijkste argumenten zijn voor ons helder en duidelijk: minder vuurwerkslachtoffers en minder milieuschade”, pleit Maarten Noordergraaf.

‘Waardevolle traditie’
Marco Oudshoorn (VVD) vindt dat de motie helemaal niet moet worden uitgevoerd en wacht liever op een landelijke regelgeving “De VVD vindt het betutteling van onze inwoners. Het afsteken van siervuurwerk is een waardevolle traditie en de meerderheid van onze inwoners vindt dit ook.”

De CDA stemt voor uitstel van het verbod. “Het is aan de politiek om de balans te vinden tussen de traditie, het sentiment van de samenleving en de duurzaamheid en veiligheid. Soms betekent het dat je de tijd moet nemen en daarom zijn wij het eens met het voorstel tot uitstel”, zegt Irma Bultman.

‘Vaag voorstel’
Cor Slob van De ChristenUnie noemt het een ‘vaag’ voorstel van de burgermeester. “Er wordt gevraagd om het één of enkele jaren uit te stellen. Dat kan ook twintig of dertig jaar zijn en daarmee staat de deur weer helemaal open. Daar zijn wij het niet mee eens. Wij begrijpen dat er argumenten zijn om misschien wat beperkingen te doen, maar niet zo vaag als deze.”

Uiteindelijk wordt de ChristenUnie over de streep getrokken door concreet te stemmen op een uitstel van twee jaar in plaats van één of enkele jaren. Hierdoor wordt er nipt een meerderheid gehaald en is het verbod op vuurwerk in de Krimpenerwaard uitgesteld tot 2024/2025.

 

 

 

 

Dit bericht is 2551 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Twee jaar uitstel om Krimpenerwaard vuurwerkvrij te maken

  • Het verbod valt en staat met de mogelijkheid om hierop te controleren. Het is meer regelmaat dan uitzondering dat je “opgeschrikt” wordt door het knallen van vuurwerk in Schoonhoven. Maar hoe moet je dit verbod gaan handhaven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief