Archieven

Dit bericht is 3639 keer gelezen

STOLWIJK – Gertjan Snoek, 31 jaar en melk- en pluimveehouder aan de Schoonouwenseweg maakt zich zorgen om de ontwikkelingen m.b.t. de stikstof als hij ziet wat dit voor zijn bedrijf zou betekenen. Met zijn 85 koeien zouden er zo’n 40 koeien weg moeten en van de 23.000 kippen zouden er ook zo’n 10.000 weg moeten als de plannen zoals ze er nu liggen worden doorgevoerd. “Het bedrijf voortzetten is dan simpelweg niet mogelijk”

Sinds zijn middelbare schooltijd is Gertjan Snoek vastberaden. Hij wil ook boer worden en het bedrijf van zijn ouders op termijn overnemen. Na de middelbare school kiest hij daarom voor de MAS (Middelbare Agrarische School) waar hij gedurende vier jaar van alles leert over het boer zijn. Na deze opleiding doet hij nog de HBO variant HAS (Hogere Agrarische School) waarin de focus ligt op bedrijfsvoering. Na totaal acht jaar opleiding is Gertjan er helemaal klaar voor en in 2015 wordt hij mede-eigenaar van de maatschap Snoek-Vliet.

Bedrijf
Het bedrijf heeft op dit moment zo’n 85 koeien en 23.000 kippen. In beide gevallen is het een middel tot klein bedrijf, een gemiddelde kippenboer heeft namelijk al snel 45.000 kippen.
De eieren van de kippen gaan als Stolweitjes bij de lokale supermarkten over de toonbank en sinds 2018 maken en verkopen ze ook kaas. De overige melk wordt aan de fabriek geleverd maar alleen daarvan kan het bedrijf niet bestaan.

Maatregelen
Mochten de maatregelen m.b.t. stikstof zoals ze er nu zijn doorgezet worden dan betekend dit voor Gertjan, en de meeste boeren in de Krimpenerwaard, dat er een reductie van 47% van de veestapel moet plaatsvinden. Concreet houd dit in dat hij 40 koeien en 10.000 kippen zal moeten krimpen. Met de producten (melk, kaas en eieren) wat er dan overblijft kan geen een boer overleven. Het zal dan echt nodig zijn om naast de boerderij een andere baan te zoeken om brood op de plank te krijgen. Geen enkele boer zal het redden als er zoveel gereduceerd moet worden, zeker niet als de kostprijs op hetzelfde niveau blijft.
“Laten we het nog maar niet hebben over wat dit doet met bijvoorbeeld de melkprijs, die nu al is gestegen doordat er iets minder productie is. Deze zal door het plafond schieten als de veestapel landelijk wordt gehalveerd en de vraag is of de consument die prijs er dan voor over heeft.”
“Uiteindelijk is het zo dat iedereen de boer drie keer per dag nodig heeft (elke maaltijd red.) en je niet zonder voedsel kunt”

Oplossingen
Oplossingen zijn er wel te vinden aldus Snoek. Zo bestaan er al innovaties waarbij de mest verwerkt wordt tot kunstmest waarbij er minder stikstof vrijkomt dan wanneer de mest over het land wordt uitgereden. Door deze installaties kan er veel reductie van stikstof worden bereikt, misschien zelfs nog wel meer dan met de halvering van de veestapel.

Acties
Door het houden van acties hopen de boeren dat het beleid zoals het er nu ligt uiteindelijk van tafel gaat. Het moet in ieder geval onderwerp van gesprek blijven. Door de blokkades van distributiecentra en snelwegen komt in Den Haag wel binnen dat de nood hoog is en worden wij, de boeren, ook uitgenodigd door de landelijke media. “Als we bijvoorbeeld de N210 zouden blokkeren hebben we hooguit een mooi artikel bij RTV Krimpenerwaard, wat ook heel fijn, is maar zitten we niet bij Beau aan tafel of komen we in het NOS Journaal.”

Knoop in je zakdoek
Op dit moment zien we in de Krimpenerwaard overal langs de wegen omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken, dit is onderdeel van de landelijke actie: “Knoop in je zakdoek”.

Op de website van Knoop in je zakdoek is te lezen “Vrijdag 15 juli 15:00 uur leggen we Nederland gedurende 15 minuten plat. Leg het werk neer, zet je auto of vrachtauto stil, claxonneer met je auto, bus of vrachtwagen, hang een boerenzakdoek aan je auto, hang een omgekeerde Nederlandse vlag halfstok, knoop een boerenzakdoek als wimpel aan de vlag, draag een boerenzakdoek om uw pols, arm of hals, deel het online, blaas zo hard je kunt op je boeboezela, blaas op je midzomerhoorn, luid de kerkklokken, laat sirenes afgaan van bedrijven en brandweerauto’s, hang de solidariteitsposter achter je (auto)raam, maak een selfie met een boerenzakdoek.

Gertjan laat desgevraagd over deze actie weten dat het er helemaal niet eens om gaat dat iedereen zijn auto langs de weg zet of herrie maakt door te claxonneren of iets dergelijks maar het gaat vooral om bewustwording, mensen laten zien dat er echt iets aan de hand is wat nu bij de boeren speelt maar slechts het begin is van de aanpak met betrekking tot stikstof van het kabinet. Boeren hebben in de gehele Krimpenerwaard vlaggen aan lantaarnpalen bevestigd om mensen bewust te maken van het probleem.

Op de vraag of er nog meer acties van boeren aankomen kan Snoek antwoorden dat het voorlopig echt nog niet klaar is, zolang de plannen er liggen zal er actie gevoerd worden. Dit kan gebeuren met ludieke acties (zoals de zakdoek en de vlaggen) maar er bestaat ook de mogelijkheid dat er meer harde acties zullen volgen.

Dit bericht is 3639 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op “Uiteindelijk heeft iedereen de boer drie keer per dag nodig”

  • Alle boeren wens ik heel veel sterkte in de huidige omstandigheden. Is het mogelijk een overzicht te plaatsen op deze site wat er door de burgers direct bij de boeren gekocht kan worden?

  • Door de jaren heen zijn altijd oplossingen gevonden voor problemen in de vee en pluimhouderijen .ook nu kan dit .echter helaas niet met deze huidige regering van incompetente meelopers .de boerenbonden moeten het initiatief nemen en de politiek dwingen tot aftreden en een nieuw progessief nood beleid gaan voeren alle met steun van de mede mens (consument)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief