Archieven

Dit bericht is 6851 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Afgelopen week zijn in onze regio de eerste uitvaarten geweest van overleden coronapatiënten. Wat het extra naar maakt, is dat de partner eveneens besmet of in quarantaine kan zijn. De uitvaartbedrijven denken continue in mogelijkheden, om juist deze mensen bij het afscheid aanwezig te laten zijn.

“Wij merken een toename van het aantal overleden personen als gevolg van corona” vertelt Corneel Krijgsman van Uitvaartcentrum Stoppelenburg in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Veel vragen bereiken ons over de mogelijkheden met de nu geldende regels. Ook wordt advies gevraagd door mensen die een familielid hebben, waarvan ze verwachten dat deze binnenkort komt te overlijden. We hebben deze dagen veel contact met onze klanten. Vaak weet men het wel door de media, maar zoeken bij ons bevestiging daarvan. En daarbij is iedere uitvaart uniek, wat ook maakt dat er altijd vragen zijn.”

Contact
Krijgsman is zes jaar geleden in dienst gekomen als directeur. Sinds 2018 is hij ook mede-eigenaar van het bedrijf. “Ik was voorheen werkzaam op een accountantskantoor en kende de familie Stoppelenburg. Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat ik graag bij ze wilde komen werken. Niet op financieel gebied maar juist aan de menselijke kant van het vak. Door de digitalisering begon ik het contact in mijn werk te missen. Bij Stoppelenburg werken gaf mij de mogelijkheid om een switch te maken in mijn carrière.”

Begrip
De digitalisering is sterk in opkomst in de uitvaartbranche. Zeker nu met de beperkende maatregelen, is vastlegging op film of een rechtstreekse beeldverbinding al bijna standaard geworden. “Wij zien dit als mooie aanvulling op onze dienstverlening. Echter blijft menselijk contact het voornaamste. Voor ons is het wel een vreemde situatie, omdat de gesprekken ter voorbereiding van de uitvaart, nu veelal telefonisch plaatsvinden. Gelukkig is er veel begrip van de nabestaanden voor de overheidsmaatregelen.”

Later
Ondanks dat er mogelijkheden blijven om een condoleance te houden, vinden deze de afgelopen weken vrijwel niet meer plaats. “Wij kunnen de tijd voor condoleren opdelen in blokken zodat niet teveel mensen tegelijkertijd komen. Ik merk dat de families hier nu niet voor kiezen. Zij berusten zich in de situatie en laten het zo. Menigeen verschuift dit naar een later moment, in welke vorm dan ook”, aldus de uitvaartondernemer. 

Factoren
Stoppelenburg streeft naar een uitvaart waarbij iedereen, binnen de geldende regels en beperkingen, de mogelijkheid krijgt tot het nemen van afscheid. In geval van een overleden coronapatiënt spelen veel verschillende factoren. Corneel geeft aan: “denk aan thuissituatie, partner wel of niet besmet, leeftijd, in verzorgingstehuis, de periode van de ziekte en quarantaine, hoe voelt iemand zich, enz. In ons rouwcentrum Linquenda hebben we nu een speciale quarantaine kamer met een aparte ingang. Zo kan de familie, met maximaal zes personen tegelijk, afscheid nemen. In overleg met de GGD kan gekozen worden om, de besmette of in quarantaine zijnde persoon, beschermende kleding te geven. Zo kan men toch bij het afscheid aanwezig zijn. “Wanneer de persoon niet naar ons toe kan, kunnen wij met de rouwauto en in beschermingspak naar het huis toe komen. Zo proberen wij ieder afscheid mogelijk te maken.”

Omzet
Economisch wordt een bedrijf als Stoppelenburg ook geraakt. Er is omzetverlies doordat er vrijwel geen condoleances en afscheidsbijeenkomsten gehouden. Kees Stoppelenburg, sinds 1982 actief in het vak, vult in het gesprek aan dat het bedrijf gelukkig financieel gezond is en een periode van mindere omzet kan overbruggen. Zijn persoonlijke verwachting is dat het nog maanden kan duren, voordat de situatie weer genormaliseerd is. Ondank alles blijft de slogan ‘Iedere wens is bespreekbaar’ overeind staan.

Corneel Krijgsman is komende zaterdagmiddag te gast in de uitzending bij RTV Krimpenerwaard. Het gesprek is afgelopen woensdag opgenomen in rouwcentrum Linquenda, met inachtneming van de geldende regels.

De aula in Linquenda ingericht op 1,5 meter afstand en maximaal dertig personen

Dit bericht is 6851 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Uitvaart coronapatiënt is maatwerk

  • Het lijkt me ook niet gemakkelijk om in deze tijden te werken als uitvaartondernemer. Maatwerk leveren zal dan ook een uitdaging zijn. Ik hoor veel positieve verhalen over deze branche. Iedereen zet zich in om een afscheid zo mooi en persoonlijk mogelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief