Archieven

Dit bericht is 625 keer gelezen

In de maand juni begint het al: de zomervakantie! De eerste familieleden, vrienden en collega’s genieten al heerlijk van een heerlijke vakantie in eigen land, of met de camper naar het zuiden of…. En terwijl zij nog op lekker op vakantie zijn, kunnen wij al meegenieten van hun vakantieperikelen. Foto’s direct zichtbaar via de whatsapp of facebook.  Leuk.. en bijzonder!

Herinnert u zich nog de spanning van de vakantiekiekjes van vroeger… het wachten op het ontwikkelen van de vakantiefoto’s vanaf het ouderwetse filmrolletje? Zouden ze gelukt zijn en vooral zou iedereen er goed op staan? En welke komt in het album terecht, met welke tekst..

 

Deze twee zussen fotografeerden nog met zo’n fotorolletje. Je kocht een rolletje in de fotozaak (de keuze was slechts tussen de gele doosje van Kodak of de groene van Fuji) en kon er 12, 24 of 36 foto’s van maken.  Even snel een foto nemen op vakantie was er niet bij. Ten eerste omdat het even duurde voordat je je camera en eventueel de flits had ingesteld maar vooral ook omdat je zuinig was op je ‘rolletje’. En zorgvuldig werd de plek gekozen waar de foto werd genomen, staat iedereen op de goede plek.

Dus geen tientallen selfies maar alleen foto’s van bijzondere momenten die leuk genoeg zouden zijn voor het plakboek of om thuis aan anderen te laten zien.

 

Geduld en mislukte foto’s

Het resultaat van je foto’s kon je pas na de vakantie zelf zien. Het rolletje moest ontwikkeld worden in de fotozaak en werden na een week opgehaald. Spannend was of het de foto’s wel gelukt waren, iedereen er helemaal op stond, er geen rode ogen in de foto zaten en we niet bewogen hadden bij het maken van de foto’s waardoor ze onscherp werden. Overbelichte foto’s of mislukte foto’s? Jammer, daar kon je niets meer aan veranderen. In het ergste geval gooide je die foto’s weg. De (enigszins) goede foto’s werden in een album geplakt tezamen met verzamelde bonnetjes van attracties of boodschappen. Zo af en toe blikken deze twee zussen nog in de oude vakantie-albums in ons ouderlijk huis met inmiddels vervaagde foto’s.

 

Tientallen selfies op vakantie

Hoe anders gaat dat nu; we fotograferen de hele dag. Geen probleem.
Foto’s maken met je mobieltje is immers zo gebeurd.  Bijna elke mobiele telefoon heeft een ingebouwde camera en kunnen we snel inzetten als we een foto willen maken. En we kunnen zelfs al direct de foto’s bewerken, bijknippen en zelfs rode ogen weg werken.

De thuisblijvers krijgen nu foto’s te zien van vrienden of kennissen die nog op vakantie zijn: tientallen selfies, culturele plaatjes of foto’s van het eten op je bord. Via whatsapp of facebook komen diverse vakantiefoto’s voorbij en kunnen we direct meegenieten met de vakantiegangers op locatie. En vóór de betreffende persoon weer thuis is, hebben we al een indruk van zijn vakantie gekregen.

 

En waar kies jij voor?

En wat is of was er nu eigenlijk leuker? De spanning van het wachten op de foto’s om vervolgens heel zorgvuldig een mooi fotoalbum te maken of… a la minute alles vastleggen en delen met je familie en vrienden?

Tja, beiden hebben zo hun mooie punten… en eigenlijk hebben we vandaag de dag geen keuze meer. Dus weg is de spanning tijdens het wachten op je foto’s , maar ook… geen mislukte foto’s meer, die hebben we al verwijderd!

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend hoeveel vakantietijd je besteed aan vakantiekiekjes voor de thuisblijvers.

Maar vergeet vooral niet om herinneringen op te slaan in je geheugen! Die kun je dan wel niet meteen delen maar geeft wel een hoop genoegdoening waar geen foto tegenop kan.

Enne… by the way: Als je toch bang bent dat je geheugen je in de steek laat, dan kun je altijd nog een mooi fotoalbum bij de Hema laten maken 😉. Misschien toch nog een mooie combi tussen het ouderwetse album en de nieuwerwetse technologie!

 

Dit bericht is 625 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief