Archieven

Dit bericht is 900 keer gelezen

Deze week afrekenen bij de Hema….een doe-het-zelf-project inmiddels. Herkent u het? Zelf scannen, artikelen ontdoen van het alarm, puntenpas scannen en betalen. Het kostte even wat tijd maar uiteindelijk konden we – zonder dat het alarm bij de deur afging – met onze aankopen naar buiten.  

Op de pof
Onze (groot)ouders hebben veel veranderingen meegemaakt o.a. op het gebied van betalingen. In hun tijd betaalde je bijvoorbeeld nog op de pof: als je op de pof koopt, betaal je niet meteen en eigenlijk maak je schulden. Later betalen was op dat moment niet vreemd. Zo ging dat…. iedereen kende elkaar en wist van elkaar, dat komt toch wel goed. Zodra de kinderbijslag dan binnen kwam, werden vaak als eerste de openstaande schulden voldaan. Onze moeder (als oudste van het gezin) werd dan naar de lokale winkeliers gestuurd om daar het geld te brengen dat nog openstond van de boodschappen. En ze was daarin niet de enige…

Herkenning

Wat een ontwikkelingen volgden er daarna op het gebied van betalen. Als deze twee zussen zo terug in de tijd kijken, dan is er ook in ons leven al een hoop veranderd: van geld opnemen bij de bank, betaalkaarten, bankoverschrijvingen naar internetbankieren, contactloos betalen, tikkies, QR-codes, Wie-betaalt-wat en bitcoins.

Een leuke herinnering is de betaling via het buizenpostsysteem bij de C&A van vroeger. Wat een ervaring was dat. Je gaf je geld of acceptgiro aan de baliemedewerker die het in een grijze koker stopte en vervolgens jouw koker in een buis stopte waarna het “verdween”. Waar jouw koker heen ging, was niet bekend maar na even wachten plofte er vanzelf weer een koker neer voorzien van jouw wisselgeld en kassabon. Voor ons als kind iets magisch.

Nu geen buizenpost meer maar een scankassa en geen betaalkaarten maar een tikkie. En de ontwikkelingen staan nog lang niet stil. Deze twee zussen beseffen dat ze eigenlijk op een leeftijd zijn gekomen dat ze ook al heel wat veranderingen hebben mee gemaakt.

Kent u de spreuk: hoe meer u herkent… hoe ouder u bent.  Wij herkennen al veel van de genoemde verandering; mogelijk u nog meer? En dan nog wat… wat staat ons nog te wachten??

Dit bericht is 900 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief