Archieven

Dit bericht is 3546 keer gelezen

GOUDERAK – Aan de uiterste grens van Gouderak bezit de familie Van Drunen al bijna een eeuw lang een boerderij. Een landelijk gebied met het verstedelijkte Gouda aan de horizon.

Tientallen jaren verzorgden zij er voornamelijk melkvee en maakten hun eigen boerenkaas die zij verkochten in de boerderijwinkel op hun erf. Inmiddels is de vierde generatie actief in het bedrijf. Arjen van Drunen runt samen met zijn vader Henk en moeder Tiny nu een boerderij waar vleeskoeien worden gehouden en waar een paardenpension een warme stal biedt aan rond de zeventig paarden en pony’s.

De kudde vleeskoeien bestaat uit circa vijftig roodbonte ossen die ongeveer een jaar na hun geboorte worden gecastreerd en daarna nog een jaar of twee mogen genieten van alles wat hun weiland te bieden heeft. Om tenslotte de onvermijdelijke gang naar het slachthuis te maken. Het vlees dat ze opleveren wordt in boerderijwinkel De Veerstalhoeve rechtstreeks aan de consument verkocht. In kleine porties, maar ook in ruim bemeten pakketten waarin alle soorten vlees dat een rund aan zijn botten heeft, zijn vertegenwoordigd. Vers vlees als de slager zijn werk net heeft gedaan en vanuit de diepvries in de weken daarna.

In de winkel wordt verder boerenkaas van een collega uit de streek verkocht en zijn andere ambachtelijke producten zoals eieren, jam, mosterd, vruchtensappen en sterkere dranken zoals advocaat en brandenwijn te vinden.

“De slogan Koop Lokaal is ook hier aangeslagen”, glundert Tiny. “We hebben het door de coronacrisis de afgelopen weken veel drukker dan gemiddeld.”

Duurzaamheid en kwaliteit
De weilanden rondom de boerderij aan de Gouderakse Tiendweg 97 zijn eigendom van de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, een natuurbeschermingsorganisatie in de drukste provincie van het land. Zij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Zo ook in de Krimpenerwaard waar met name in het veenweidegebied tussen Gouderak, Stolwijk en Berkenwoude veel initiatieven zijn en worden genomen om zeldzame planten, insecten en weidevogels een plek te geven waarin zij optimaal kunnen gedijen. Dat gebeurt onder meer door bodemdaling te beperken, natuur aan te leggen waarin watervogels van uiteenlopende soort zich thuis voelen, de waterkwaliteit te verbeteren en met veehouders die de weilanden duurzaam willen exploiteren, bindende afspraken te maken.

De Van Drunens behoren tot die categorie. Ze hebben duurzaamheid en kwaliteit hoog in hun vaandel. Ze werkten al langer samen met het Zuid-Hollands Landschap en hebben nu een contract afgesloten waarin zij het beheer van een deel van de polder in het Veerstalblok op zich nemen. Een contract dat een periode van zes jaar omvat en dat is uniek, want tot nu toe verpachtte de stichting haar grond hooguit voor een periode van één tot drie jaar.

Pachtvoorwaarden
Aan de pacht zijn meerdere voorwaarden verbonden die de ontwikkeling van de natuur moeten bevorderen. Zo mag er maar een beperkt aantal paarden en runderen in een weiland grazen, op anderhalve meter van elkaar zeg maar, mag er pas voor het eerst worden gemaaid als het broedseizoen van de weidevogels voorbij is en is de bemesting aan regels gebonden. “Wij verdelen onze paarden en koeien in kleine groepen over de weilanden en beginnen later met de hooibouw dan voorheen”, vertelt Henk. “Dat laatste heeft als voordeel dat we grof gras maaien en dat is voor de paarden uitstekend voer.”

In nauwe samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap en met veel liefde voor de natuur werkt de familie Van Drunen hard mee aan de ontwikkeling van het prachtige natuurgebied rondom hun bedrijf waarin dieren en de recreatieve mens elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen genieten. In hun winkel verkopen ze bovendien producten die op een diervriendelijke en biologisch verantwoorde manier tot stand zijn gekomen.

Dit bericht is 3546 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief