Archieven

Dit bericht is 1894 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- De bibliotheek in Schoonhoven liep vol afgelopen donderdag. Zo’n 45 enthousiaste mensen kwamen af op de taalbingo en taallunch, georganiseerd door het taalhuis. Het is de week van lezen en schrijven en tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in Nederland. 

“In de Krimpenerwaard hebben zo’n 8.000 mensen moeite met het lezen van brieven, het invullen van (digitale) formulieren, het bijhouden van de financiën of het vinden van een baan. En dat maken ze niet altijd kenbaar. Op het werk weten ze alles met de computer te omzeilen, voor hun administratie leunen ze op een partner of moeilijke brieven worden aan de kant gelegd. En dat heeft veel impact”, vertelt Corine de Haij van het Taalhuis Krimpenerwaard.

“We denken vaak dat dit anderstaligen zijn, maar meer dan de helft, zo’n 60%, zijn Nederlanders. Daar merk je het niet zo één, twee drie aan, want zij kunnen gewoon met de taal meedoen als je ze spreekt. Het is ook niet makkelijk om aan te geven dat je er moeite mee hebt, maar ze merken het vaak wel met zelfstandig zijn. Je administratie op orde hebben, solliciteren, een hogere baan waarbij je meer met de computer bezig moet zijn. Ergens in hun leven merken ze het wel”, legt De Haij uit.

Tekst gaat verder onder foto

Samenwerking
Vanuit de gemeente wordt er samengewerkt met verschillende organisaties om mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal te helpen. “We hebben zeker een beeld van hoeveel inwoners laaggeletterd zijn, maar we kennen ze niet allemaal. Het is belangrijk dat we deze personen bereiken en helpen met onze partners”, vertelt wethouder Wisja Pannekoek. “We werken natuurlijk samen met het taalhuis, maar ook met Krimpenerwaard Intercultureel en Vluchtelingenwerk. Wij verwijzen mensen door naar hen en zij bieden dan de hulp die ze nodig hebben bij onder andere de Nederlandse taal.”

Het taalhuis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. “Mensen kunnen zich het hele jaar gewoon bij ons melden. Je kan gewoon binnenlopen. We hebben getrainde medewerkers die met je in gesprek kunnen gaan om te kijken wat je nodig hebt. Vervolgens gaan we kijken wat er mogelijk is. We hebben naast taallessen ook sollicitatietrainingen, digitale cursussen en studiemaatjes voor mensen die een opleiding willen gaan doen, maar dat lastig vinden of in het verleden zijn afgehaakt met een studie. Dus we kunnen echt heel gericht kijken naar wat wil jij leren en dan gaan we ermee aan de slag”, aldus De Haij. Kijk voor meer informatie over het taalhuis op de website of loop binnen bij de bibliotheek.

Bekijk de hele video bovenin het artikel 

Dit bericht is 1894 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief