Archieven

Dit bericht is 1784 keer gelezen

REGIO – Het onlangs gepresenteerd initiatiefvoorstel ‘Met de waterbus van Kinderdijk naar Nieuwpoort’ ontvangt veel bijval aan beide zijden van de Lek. Het is nu aan de politiek en de waterbusexploitant om tot overeenstemming te komen.

Menigeen keek afgelopen vrijdagmiddag verrassend op dat een waterbus met passagiers ‘ineens’ over de Lek voer en aanmeerde in diverse plaatsen. Op initiatief van de jongerenafdeling van het CDA, gemeente Molenlanden, is een gekoesterde wens even werkelijkheid geworden. In samenwerking met Cees van der Vlist, oud directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, is het gelukt om een proefvaart te organiseren. “Vooral de jeugd ervaart dat het openbaar vervoer naar Rotterdam niet ideaal is”, legt het jonge raadslid Dagmar van den Herik (22) uit. Een oplossing kan de waterbus zijn die dan vaart tot Nieuwpoort.”

Steun en draagvlak
Aan boord presenteerde Dagmar het opgestelde initiatiefvoorstel aan gedeputeerde Meindert Stolk en Teunis Jacob Slob, wethouder gemeente Molenlanden. Beiden waren zichtbaar verrast hoeveel steun en draagvlak er reeds is. Zijn taak is nu om dit in behandeling te nemen en te delen met zijn collega’s. Raadslid Marco Oudshoorn van de gemeente Krimpenerwaard vult aan dat, wat hem betreft, dit eindelijk realiteit moet worden. Dat iedereen het graag wil is fantastisch. Maar is het ook financieel haalbaar? Dat zal verdere onderzoek moeten uitwijzen.

Tekst gaat verder onder de foto

Realistisch
Belangrijke speler in dit proces is de exploitant van de waterbus. Sinds 1 januari 2022 is Blue Amigo openbaar personenvervoerder op de wateren tussen Rotterdam en de Drechtsteden. “In de aanbesteding hebben wij een ontwikkelplan gemaakt hoe te kijken naar de verdere toekomst”, vertelt Gerbrand Schutten. Hij is CEO en oprichter van het bedrijf. “Een route over de Lek kan zeker een aanvulling zijn waar we over nadenken.” Realistisch is hij wel en tempert enigszins de verwachtingen: “het kan zomaar nog een paar jaar duren voor het zover is. Maar we zijn zeker niet minder enthousiast over deze mogelijk nieuwe waterverbinding.”

Toerisme
Een belangrijke factor is de te nemen beslissing is toerisme. De Schoonhovense citymanager Stefan van Beeten ziet het helemaal zitten. “Toeristen die de Zilverstad of avonturenboerderij Molenwaard bezoeken kunnen deze verbinding rendabel maken. We moeten zeker op korte termijn de koppen bij elkaar steken.” Dagmar deelt zijn mening: “Wij als jongeren hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Het initiatiefvoorstel gaat ook ingediend worden bij de gemeente Molenlanden. Als raadslid kan ik spreken namens de jongeren. Ik ben zeer positief over de plannen.”

Dagmar van den Herik overhandigde Gerben Schutten enkele streekproducten als dank voor de proefvaart

Raadsleden Molenlanden en Krimpenerwaard plus CDA jongeren Molenlanden. Vierde van links gedeputeerde Meindert Stolk.
Links voor wethouder Teunis Jacob Slob. 

Dit bericht is 1784 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief