Archieven

Dit bericht is 766 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Kort na de opening van de Krimpense Klimaatdag in het gebouw waar voorheen de Rabobank was gevestigd, stond een lange rij belangstellenden voor de deur. Opmerkelijk was dat de meeste bezoekers meteen rechtsaf gingen naar de kraam om de WoonWijzerBox op te halen.

Huurders van een woning in de gemeente ontvingen een doos vol producten om thuis energie te besparen ter waarde van maar liefst negentig euro. Meteen na het in ontvangst nemen van de doos met ledlampen en andere middelen om het energieverbruik omlaag te brengen, vertrokken de meesten weer.

Jammer, want daardoor misten zij nogal wat informatie om met wat hulp van de gemeente of andere instanties bij te dragen aan het vertragen van de klimaatverandering door zelf een aantal maatregelen te nemen.

Klimaatweek
De Krimpense Klimaatdag was de afsluiting van de Klimaatweek Krimpen. Na de aftrap door burgemeester Martijn Vroom, wethouder Wubbo Tempel (duurzaamheid) en de kersvers benoemde klimaatburgemeester Annelieke Barten waren er gedurende de hele week activiteiten voor jong en oud op diverse locaties in de gemeente.

Annelieke is nog maar elf jaar, maar één ding weten zij en haar klasgenootjes heel zeker: “Er moet veel gebeuren om het klimaat en het milieu ook voor onze generatie en voor hen die na ons komen leefbaar te houden.” Bij verschillende gelegenheden en ook tijdens deze Klimaatdag droeg ze die boodschap vol passie uit.

Subsidies
Bezoekers die wel een rondje maakten langs de verschillende stands ontvingen veel informatie over initiatieven die bijdragen aan verduurzaming, energiebesparing en klimaatverbetering. De gemeente Krimpen aan den IJssel geeft zelf het goede voorbeeld. Op eigen initiatief maar ook In samenwerking met de landelijke overheid worden onder meer subsidies verstrekt voor het vergroenen van daken en gevels, het energiezuiniger maken van een huis of een compleet gebouwencomplex, de aanschaf van zonnepanelen, het opvangen van regenwater of de overstap van gas naar elektrisch koken.

Met het bakken van pannenkoeken leerden geïnteresseerden dat koken op inductie helemaal niet moeilijk is en direct bijdraagt aan de vervanging van gas door stroom. Meer informatie over deze subsidieregelingen is te vinden op de website van de gemeente.

Ketting Kledingruil en andere initiatieven
Maar er waren ook andere projecten te zien en te beleven. Zo werd er informatie verstrekt over de Ketting Kledingruil, waarbij deelnemers geregeld een tas met gebruikte kleding thuisbezorgd krijgen waaruit zij kledingstukken van hun gading kunnen uitzoeken, de tas weer aanvullen met bruikbare kleding uit hun eigen kast en de tas weer doorgeven aan het volgende adres in de ketting.

Vrijwilligers van het repair-café lieten zien hoe apparaten die niet goed meer werken een tweede leven kunnen krijgen door ze niet weg te gooien maar te repareren.

NK tegelwippen
De “buitenruimte specialisten” van Verkuil & Moree gaven voorlichting over het vergroenen van tuinen en wijken. Onder meer door het aanleggen van geveltuintjes en het vervangen van tegels door meer groen door deel te nemen aan het NK tegelwippen. Krimpen aan den IJssel neemt het daarin op tegen buurgemeente Capelle en hoopt de strijd om de meeste gewipte tegels te winnen.

Jongeren Theater Quint gaf een voorproefje uit hun nieuwe voorstelling Jaap en de Bonenstaak-Climate War en organiseerde een workshop duurzaam theater voor kinderen.

Kortom, voor inwoners die serieus aandacht willen geven aan de verbetering van het klimaat in hun eigen leefomgeving was er deze middag veel te beleven.

 

 

 

Dit bericht is 766 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief