Archieven

Dit bericht is 5770 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK- Een verrassende ontdekking geeft een inkijkje in het Romeinse leven tussen de eerste en tweede eeuw voor Christus. De Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) vertelt over deze zeer bijzondere Romeinse vondst in Krimpen aan de Lek.    

Uit archeologische opgravingen in Capelle aan den IJssel is bekend dat de Romeinen in dit gebied, langs de Hollandsche IJssel, hun kamp hebben opgeslagen. Ter hoogte van de Slotlaan in het Slotpark zijn overblijfselen van een houten damconstructie met de resten van drie duikers aangetroffen.

Zo is er een uitgeholde boomstam die dienst doet als sluisverbinding tussen twee waterlopen gevonden. Uit de houtdatering blijkt dat de damconstructie stamt uit de tweede eeuw na Christus.

Met een bootje de IJssel over
De Romeinen hebben dus in Capelle een basiskamp gehad. Vanuit daar hebben zij de omgeving bewaakt. Ze zullen ongetwijfeld ook wel eens met een bootje de IJssel hebben overgestoken om de Krimpenerwaard te verkennen. Op één van deze tochten moet een hoge officier van het Romeinse leger zijn ring zijn kwijt geraakt en niet hebben teruggevonden; mogelijk is hij de ring bij het jagen verloren.

Eeuwen lang heeft dit sieraad in de grond verstopt gelegen. Tot op een zonnige zaterdag twee leden een luide “ping” hoorden tijdens het zoeken met een metaaldetector in Krimpen aan de Lek ter hoogte van de N210. Na enig graafwerk werd het sieraad uit het veen gehaald en schoon gemaakt.  Het was direct duidelijk dat het om een grote vondst ging, een zware zilveren ring met inleg. De ring werd professioneel schoongemaakt en onderzocht.

Tekst gaat verder onder de foto

Zeldzame ring
Het blijkt te gaan om een zeldzame Romeinse zilveren ring gedateerd tussen de eerste en tweede eeuw na Christus. Op de ring is een voorstelling te zien van de godin Diana, de godin van de jacht. Zij is te herkennen aan de speer waaraan een haas is geknoopt en het hondje aan de voeten en in de linkerhand een snoeimes.

Dit soort ringen werd alleen door rijke Romeinen gedragen en is één van de weinigen in zijn soort die ooit gevonden is. Soortgelijke ringen zijn in het verleden gevonden boven het Alpengebied. De voorstelling is gemaakt van blauwe glaspasta, dit werd opgebracht in berkenteer (zwart), ingelegd in een dun randje goud. Vervolgens werd met een fijn mesje de afbeelding van de jachtgodin Diana in de pasta aangebracht, waarna de pasta uithardde.

Romeinse aanwezigheid rond de Krimpenerwaard
De gebieden rond en in de Krimpenerwaard bestonden voornamelijk uit moerasgebied. Rivier de IJssel was voor de Romeinen een belangrijke handelsader. Schepen voeren over deze en ook andere rivieren met landbouwproducten. Archeologisch onderzoek en opgravingen langs de Hollandse IJssel tonen bewoning aan rond de tweede eeuw na Christus.

Het heeft er dus alle schijn van dat de Romeinen  uitstapjes maakten vanuit het kampement in Capelle aan den IJssel  naar de Krimpenerwaard om te jagen of te varen. Zijn er nog meer vondsten gevonden die de uitstapjes van de Romeinen kunnen staven? Daarover berichten wij u, samen met de Stichting Archeologie Krimpenerwaard, een andere keer.

Vanwege de kwetsbaarheid van de archeologische vindplaatsen en het gebied vermelden wij geen exacte locaties.

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij de Stichting Archeologie Krimpenerwaard.
Geïnteresseerd in meer informatie of activiteiten van deze stichting? Ga naar de website via deze link.

Foto’s: Stichting Archeologie Krimpenerwaard

Dit bericht is 5770 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief