Archieven

Dit bericht is 11991 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – In zijn drang om nu al over te schakelen naar duurzame energie ging Ouderkerker Dik den Hertog via internet op zoek naar alternatieven die hem in staat zouden stellen zijn woning volledig zonder gas te verwarmen.

Om te beginnen liet hij het dak van zijn eengezinswoning voorzien van niet minder dan 29 zonnepanelen, die hem met name in de zomer veel elektriciteit opleveren. Vaak te veel zelfs en dat levert hij terug aan zijn stroomleverancier. “Op die manier is de investering sneller terugverdiend dan ik had gedacht”, stelt Dik tevreden vast.

Maar hij wilde meer. Warmtepompen die het water uit de kraan en in de radiatoren verwarmen zijn er in soorten en maten. Over het algemeen nemen ze veel ruimte in, zijn ze technisch niet altijd gemakkelijk toe te passen in iedere woning en hangt aan de installatie meestal een aardig prijskaartje.

Tijdens zijn speurtocht stuitte Dik op een systeem waar hij direct de voordelen van in zag. Een nieuw systeem dat in Nederland nog weinig wordt toegepast maar volgens deskundigen wel op het punt van doorbreken staat. Verschillende woningbouwverenigingen experimenteren er al mee en verwachten dat het een kansrijke manier is om gasloos nieuwe woningen te gaan bouwen en bestaande huizen te renoveren.

We hebben het over het verwarmen van het water in huis met behulp van inductie in plaats van met gas. Inductie is vooral bekend van de kookplaat in de keuken. Het is zuinig en er komt geen CO2 vrij. In enkele seconden wordt met behulp van elektriciteit warmte opgewekt. Die wordt doorgegeven aan het verwarmingssysteem of aan water in huis.

Eén van de voordelen is dat de elektrische inductie unit, kortweg CVi ongeveer net zo groot is als de meeste cv-ketels die op gas werken. Er hoeft geen extra ruimte te worden gecreëerd en de CVi kan in de meeste gevallen direct worden aangesloten op het bestaande leidingnetwerk in de woning. Na de installatie gaat het verbruik van gas meteen naar nul, maar neemt het stroomverbruik natuurlijk fors toe. Daarom adviseert de leverancier het gebruik van zonnepanelen zodat de extra kosten beperkt blijven.

De slimmerik achter de uitvinding, met een patent voor Europa, is de inmiddels 79-jarige Henk Verhagen. “In 1995 was mijn oom al bezig met verwarmen via inductie”, zegt zijn neef Eric Verhagen die de leiding heeft van het bedrijf TI Green in Oisterwijk. “Destijds was het gas nog te goedkoop, dus ging het plan in de la”, vertelt hij. Zes jaar geleden begon zijn oom weer met doorontwikkelen. In de unit, voorlopig te verkrijgen in drie sterkten afhankelijk van de grootte van de woning, zit een paar liter kernvloeistof die via inductie in enkele seconden tot maximaal 85 graden wordt verhit. Die warmte wordt via een wisselaar op radiatoren of vloerverwarming overgebracht.

De prijs van een CVi installatie is, zeker in combinatie met het aanschaffen van zonnepanelen, nog niet aantrekkelijk voor iedereen. Maar op weg naar een gasloze samenleving, die in 2050 werkelijkheid moet zijn geworden, biedt verwarmen met inductie zeker kansrijke mogelijkheden. Dik den Hertog en zijn gezin gaan het de komende winter ervaren en zij hebben er hoge verwachtingen van. “We zijn één van de eerste gebruikers in Nederland en in ieder geval de eersten in de Krimpenerwaard.”

Dit bericht is 11991 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op Verwarmen op inductie is nieuwe manier om van het gas af te komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief