Archieven

Dit bericht is 1037 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- De langverwachte Open Monumentendag staat weer voor de deur, en dit jaar belooft het een bijzondere viering van ons cultureel erfgoed te worden. Op 9 en 10 september zullen de deuren van honderden monumenten in het hele land en de Krimpenerwaard wijd open staan om bezoekers te verwelkomen en een glimp op te vangen van de geschiedenis en architectonische pracht die onze steden en dorpen sieren.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is  gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. “We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven”, vertelt Charlotte Diepenhorst van Stichting Promotie Krimpenerwaard.

“Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.”

Tijdens Open Monumentendag krijgen bezoekers de kans om unieke locaties te ontdekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Van historische kerken tot prachtige molens, industriële erfgoedsites tot architectonische meesterwerken, er is voor elk wat wils. Rondleidingen, exposities en culturele evenementen zullen een dieper inzicht bieden in de betekenis van deze monumenten en hun bijdrage aan onze samenleving.

Programma
Het programma van Open Monumentendag in de Krimpenerwaard is te zien op www.indekrimpenerwaard.nl/omd waar u gedetailleerde informatie kunt vinden over de deelnemende locaties, openingstijden en speciale evenementen. Ook vindt u hiervan een overzicht op de flyers die te vinden zijn bij openbare gelegenheden en monumenten én in Het Kontakt, week 35.

“We moedigen iedereen aan om deel te nemen en te genieten van deze unieke gelegenheid om de geschiedenis tot leven te zien komen”, aldus Diepenhorst.

Dit bericht is 1037 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief