Archieven

Dit bericht is 856 keer gelezen

BERGAMBACHT- Burgemeester Pauline Bouvy-Koene heeft afgelopen donderdag op de begraafplaats in Bergambacht een herdenkingsbord voor vier oorlogsslachtoffers onthuld. De burgemeester hield een toespraak waarin ze het grote belang van blijvend herdenken de oorlogsslachtoffers benadrukte.

Op het bord zijn vier foto’s geplaatst en een korte levensgeschiedenis van Geertje van den Heuvel, Pieter Marinus Berkouwer, Pieter Kool en Jan van der Woude.

Geertje werkte als dienstbode bij weduwe Anna Grootes-Noest in Den Haag. Zij woonde in de wijk Bezuidenhout. In het aangrenzende Haagse Bos werden door de Duitsers V2-raketten opgeslagen. De Royal Air Force (RAF) kreeg op 3 maart 1945 de opdracht om dit te bombarderen.

Door een fout in de navigatieopdracht vielen de bommen op de wijk Bezuidenhout in Den Haag. De ongehuwde Geertje van den Heuvel stond op het moment van bombarderen buiten op straat. Zij is één van de bijna 550 dodelijke slachtoffers van dit bombardement. Eerst is Geertje in Den Haag begraven. Op 8 november 1945 werd zij in Bergambacht begraven.

Pieter Marinus Berkouwer
Pieter maakte deel uit van het derde Regiment Infanterie (3RI). Hij is in het Brabantse Mill gemobiliseerd als onderdeel van de Peel-Raamstelling als op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen. De meeste soldaten van het 3RI waren afkomstig uit de regio Rotterdam. Ten minste vijf van hen kwamen uit de Krimpenerwaard.

Naast Pieter zijn dit Willem Adrianus Uittenbogaard uit Haastrecht, Pieter de Bruin uit Gouderak en Johannes Nobel en Gerrit de Vries uit Krimpen aan den IJssel, die allen sneuvelden. In het Brabantse Mill liep een spoorlijn van Duitsland naar Nederland. Via deze lijn kwam in de vroege morgen van 10 mei een trein met Duitse soldaten in Nederlands uniform ons land binnen.

Pieter maakte deel uit van de sectie zware mitrailleurs van eerste luitenant R. Leenknegt. Onder druk van de vijand moesten ze hun stelling verlaten. Hierbij werd Pieter in zijn rug geraakt en gedood. Door eerste Luitenant G. Bleeker werd hij in een veldgraf langs de weg begraven. Op dit graf werd een eenvoudige houten paal met zijn identiteitsplaatje en helm geplaatst.

Later is Pieter begraven in het dorpje Zeeland. Na de oorlogsdagen is de familie ingelicht. Een broer identificeerde hem. Op verzoek van burgemeester en wethouders van Bergambacht is Pieter Berkhouwer op 15 juni 1940 herbegraven in Bergambacht. Op 18 mei 1949 ontvangt Pieter Berkouwer postuum het Oorlogsherinneringskruis met de gesp.

Tekst gaat verder onder foto

Pieter Kool
Pieter is geboren op een boerderij aan de Lekdijk-West in Bergambacht. Om aan verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontkomen ging hij bij een boer in de Noordoostpolder werken. De Duitse belofte dat een boerenknecht in de Noordoostpolder niet in Duitsland hoefde te werken, bleek een loze belofte. Half november 1944 vond een razzia plaats op de boerderij.

De dochter van de boer wilde met Pieter vluchten om aan gevangenschap te ontkomen. Pieter zag dat niet zitten. Hij werd opgepakt. Via het spoor Meppel – Zwolle is hij vervoerd naar het Duitse Emsbüren, kreis Lingen. Dit is net over de grens bij Denekamp. Daar liep hij difterie op en kreeg hij hartkrampen. Aan de gevolgen hieraan overlijdt Pieter Kool op 11 maart 1945 in een R.K. ziekenhuis. Hij is begraven op de Duitse R.K. begraafplaats. Op 20 februari 1952 vond de herbegrafenis plaats in Bergambacht.

Jan van der Woude
Van beroep was Jan van der Woude plateelschilder/-bakker. Hij werkte bij de Plateelbakkerij Schoonhoven aan de Wal in Schoonhoven. Via het Gewestelijk Arbeidsbureau in Gouda werd Jan voor de Abeitseinsatz te werk gesteld.

Op 23 september 1942 vertrok hij om in Duitsland te gaan werken. Jan overleed op 5 februari 1944 in een ziekenhuis te Luchau, Landkreis Dippoldiswalde. Op 12 mei 1949 is Jan van der Woude herbegraven in Bergambacht. Op zijn graf staat een monument van de Oorlogsgravenstichting.

Blijvende aandacht
De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Haastrecht en Willige Langerak.

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

Dit bericht is 856 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief