Archieven

Dit bericht is 1686 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In heel Nederland worden vluchtelingen opgevangen in verschillende gemeenten. Zo is er in Krimpen aan den IJssel onlangs een schip aangemeerd om vluchtelingen op te vangen. Ook de gemeente Krimpenerwaard draagt een steentje bij in de opvang van statushouders, maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Meneer Ibrahim is twee jaar geleden uit Syrië gevlucht naar Nederland. De situatie is zo ernstig dat zij niet terug kunnen. Zijn vrouw en twee kinderen zijn vijf maanden geleden overgekomen naar Nederland. Nu krijgen zij een kans om een nieuw leven op te bouwen in Lekkerkerk.

Familie Ibrahim uit Syrië heeft onlangs een tijdelijke woning toegewezen gekregen in Lekkerkerk. Ondanks dat ze nog geen Nederlands spreken, zie je aan alles de dankbaarheid en het geluk dat zij deze kans krijgen. “Alles beter dan het AZC”, vertaalde de tolk.

Dankbaarheid
De familie loopt door het huis waar zij maximaal voor twee jaar mogen verblijven. Na de ronde worden de contracten ondertekent en hebben zij twee weken de tijd om het in te richten. Daarna stromen zij uit het Asielzoekerscentrum (AZC) en trekken ze in de woning.

Het vinden en toewijzen van een woning is onderdeel van de dagelijkse taken die VluchtelingenWerk Nederland doet. “Wij begeleiden de statushouders voor twee jaar. Wij doen eigenlijk alles om hen zo snel mogelijk vertrouwd te laten worden met het land”, legt Els Stam, VluchtelingenWerk Krimpenerwaard, onderdeel van VluchtelingenWerk Nederland, uit.

VluchtelingenWerk Krimpenerwaard
Vaak hoor je in het nieuws: er worden vluchtelingen opgevangen hier en daar. Maar hoe ziet zo’n proces er nu echt uit? Wat voor werk gaat eraan vooraf en wat wordt er na de plaatsing in een huis nog gedaan? Het antwoordt op beiden is: heel veel.

“Wij doen eigenlijk de huisvesting, maatschappelijke begeleiding en de juridische begeleiding”, legt Stam uit. “Het begint met het zoeken van een huis, daarvoor stuur ik twee keer per maand een mail naar de woningbouwcorporaties om te vragen of zij iets beschikbaar hebben.”

Koppelen
Vervolgens wordt er contact gezocht met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om statushouders te koppelen aan de gemeente, zodat de huisvesting echt kan beginnen.

Stam: “Het was een lange tijd wachten tot de familie aan ons is gekoppeld. Ze kunnen namelijk alleen aan ons worden gekoppeld met een verblijfspas. De aanvraag daarvan duurt een aantal weken.” Als dat allemaal geregeld is kan er overgegaan worden op de huisvesting.

AZC’s overvol
Bij de familie Ibrahim is alles inmiddels geregeld en daardoor kan de huisvesting echt beginnen. Het gaat om een tijdelijke woning, om zo de AZC’s te ontlasten. “Maar de gemeente zorgt er dan wel voor dat ze hier in de Krimpenerwaard een permanente woning krijgen. Dus het is niet zo na twee jaar, doei en dat was het.”

“Het liefst vinden wij met de gemeente een permanente woning in Lekkerkerk. We hebben al een paar keer gehad dat statushouders na die tijdelijke twee jaar naar een andere kern moeten. Dan moet je weer een nieuw sociaal netwerk opbouwen, nieuwe school, verenigingen. Dus we proberen wel in dit geval in Lekkerkerk te zoeken voor permanente huisvesting.”

Grote uitdaging
Nu de huisvesting voor de familie Ibrahim is geweest, begint het eigenlijk pas echt voor VluchtelingenWerk Krimpenerwaard. “Op de dag van de huisvesting gaan ze na de ondertekening mee naar kantoor. Dan gaan we alles aanvragen: de uitkering, inrichtingskosten, stofferingskosten, internet, water, elektra, verzekering.” Voor de inrichting krijgen zij twee weken de tijd en dan moeten de statushouders in het huis trekken.

“Dat is nog best een uitdaging”, zegt Stam. “Zeker met corona als de winkels dicht zijn of als een woning echt toe is aan een opknapbeurt. Als wij zelf gaan verhuizen lukt twee weken echt niet. Het is moeilijk en zeker voor die mensen. Ze spreken geen Nederlands, ze weten de weg niet. Daar begeleiden wij ook bij.”

Inburgeringsschool
Na die twee weken trekken de statushouders, in dit geval de familie Ibrahim, in het huis en zijn zij inwoner van de Krimpenerwaard. “Dan komen zij weer op kantoor en gaan we ze inschrijven voor een inburgeringsschool en een lening daarvoor aanvragen bij DUO.”

Zodra die inschrijving is gedaan en ze het contract hiervoor hebben ondertekent moeten zij daarmee weer naar VluchtelingenWerk Krimpenerwaard. “Dan moeten we een formulier invullen van de gemeente en vragen we reiskostenvergoeding aan. Als er kinderen zijn die moeten natuurlijk ook allemaal naar school. Kleintjes naar de opvang, zorgtoeslag aanvragen, kinderopvangtoeslag, wij noemen dat maatschappelijke begeleiding en die doen wij voor twee jaar”, legt Stam uit.

Warme doorverwijzing
Bij de een lukt de begeleiding naar zelfstandigheid wel binnen twee jaar en bij andere niet. Stam: “Wat wij dan doen na twee jaar is hen doorverwijzen naar een welzijnsorganisatie. Dat noemen wij een warme doorverwijzing. We gaan altijd even mee met ze en dan dragen we hen over. WelZijn is er niet alleen voor vluchtelingen, maar voor iedereen in de Krimpenerwaard.”

“We doen dat niet bij iedereen hoor, want sommige mensen zien wij na een half jaar al niet meer zij regelen alles zelf. Maar er zijn er ook bij die na twee jaar nog geen woord Nederlands spreken en dan is het wel echt van belang dat zij worden overgedragen.”

Taakstelling gemeente
Jaarlijks is er een taakstelling per gemeente met het aantal statushouders die per gemeente moeten worden gehuisvest. “We hebben vorig jaar afgesloten met een voorsprong van veertien mensen”, zegt Stam trots. “Deze veertien tellen ook weer mee voor dit jaar. Wij moeten het eerste halfjaar 32 mensen inclusief kinderen opvangen en de tweede helft verwachten we hetzelfde.”

“Het is niet gigantisch veel. In het nieuws hoor je wel eens we worden overspoeld met vluchtelingen, maar dat is niet zo. In de Krimpenerwaard gaat het om zo’n zestien a twintig woningen per jaar.”

Veel vooroordelen
“Er worden ook vluchtelingen afgewezen. In 2019 was dat zelfs 67%. Er wordt niet gezegd: kom maar binnen. Dat wordt ook gedacht dat wij zomaar iedereen toelaten. De mensen die hier komen dat zijn mensen die statushouder zijn dus die hebben een status gekregen voor de komende vijf jaar. Het zijn geen mensen die over een week weer weg zijn.”

Een ander vooroordeel wat vaak wordt gezegd is dat ze alles krijgen, maar dat is volgens Stam ook niet waar. “Bijvoorbeeld de inrichtings- en stofferingskosten dat is grotendeels een lening. Dus die betalen ze vanaf de eerste maand al gelijk terug aan de gemeente. Ze krijgen het echt niet allemaal.”

De familie Ibrahim wordt in elk geval met open armen ontvangen door de gemeente Krimpenerwaard. VluchtelingenWerk staat direct klaar voor hen en begeleid hen vervolgens intensief voor twee jaar. En de Krimpenerwaard draagt daarmee zijn steentje bij om de drukke AZC’s te ontlasten.

Dit bericht is 1686 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief