Archieven

Dit bericht is 1510 keer gelezen

STOLWIJK- In Stolwijk is bij leghennenbedrijf Stolweitjes aan de Schoonouwenseweg vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om ongeveer 23.000 leghennen. De ruimingen wordt op maandag 21 november uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

“Tot ons verdriet is vanmiddag bekend geworden dat wij zijn getroffen door de vogelgriep. Dit betekent dat wij per direct zijn geblokkeerd en dat onze kippen moeten worden geruimd. Helaas kunnen wij onze StolWEItjes voorlopig niet meer leveren”, laat de familie Snoek van Stolweitjes op Facebook weten.
“Zoals het er nu uitziet kunnen we onze geplande nieuwe ronde in januari gewoon weer opzetten. Dit betekent dat we rond 1 maart weer eieren zouden kunnen leveren. We hopen op uw begrip en verontschuldigen ons voor het ongemak”, aldus de familie Snoek.

Burgemeester Bouvy-Koene leeft met de familie mee. “Het is verschrikkelijk dat dit deze familie is overkomen. Ik leef met ze mee en wens ze veel sterkte in deze moeilijke situatie.”

Vervoersverbod
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Stolwijk liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven. Voor deze zone van 10 kilometer geldt per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Daarnaast gelden er regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie 
De gemeente verzoekt dringend om niet naar het betreffende bedrijf toe te gaan. Zie voor de kaarten voor de 3 kilometerzone en de 10 kilometerzone https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-landbouw-natuur-en-voedselkwaliteit/nieuws/2022/11/20/vogelgriep-vastgesteld-in-stolwijk

Dit bericht is 1510 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief