Archieven

Dit bericht is 788 keer gelezen

STOLWIJK- Bij leghennenbedrijf Stolweitjes is afgelopen weekend vogelgriep geconstateerd. De 23.000 leghennen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Als je in de schuur loopt bij die beesten dan zakt de moed je in de schoenen”, zegt Martjan Snoek, eigenaar van Stolweitjes. 

“Zaterdag toen was er wat verhoogd uitval. Maar vooral de voeropname bleek de loop van de dag behoorlijk tegen te vallen. Dan ga je denken wat kan het zijn? Het kan ook wat anders zijn dan de vogelgriep natuurlijk”, zegt Snoek tijdens Goedemorgen Krimpenerwaard.

“Gisterochtend kwam ik de schuur in en toen ik in het voorportaal stond hoorde ik bijna niks. Normaal is er een druk gekakel van de kippen, want meestal leggen ze de eieren in de ochtend natuurlijk en dan is het eend drukte van jewelste. Maar het was gewoon stil. Toen voelde ik gelijk dit is niet goed”, vervolgt Snoek.

‘Zo besmettelijk’
Toen Snoek de schuur binnenliep zag hij al zo een stuk of 150 dode kippen liggen. “Vervolgens bel je de NVWA en zij nemen dan monsters. Die monsters worden onderzocht en in de middag toen wist ik dat het om vogelgriep ging. Het zat ook echt al in de omgeving. De afgelopen weken hebben we al verschillende dode zwanen en ganzen gezien.”

Hoe het is binnengekomen is niet duidelijk. De leghennen werden vanwege het risico al binnengehouden. “Als er een vogel op je dak poept en het gaat regenen dan kan het naar binnen lopen. We hebben het vermoeden dat het op die manier is gebeurd. We moeten natuurlijk ook ventileren met verse lucht in de stal en het hoeft maar een klein beetje te zijn wat binnenkomt. Zo besmettelijk is het”, zegt Snoek.

23.000 leghennen geruimd
Maandagmiddag rond 14.00 uur is de NVWA gekomen om de 23.000 leghennen te ruimen. “Ze gaan de schuur vol met CO2 blazen en dan is het gedaan. Op dinsdag komen ze terug om de kippen uit te ruimen.” Direct daarna wordt de stal ontsmet. “Dan mogen we er veertien dagen niet komen. Vervolgens mogen we de mest eruit gaan rijden en de schuur schoonmaken.” Dan wordt het nog twee keer ontsmet en na een tijd mogen er nieuwe leghennen in.

Het nieuwe koppel leghennen stond al gepland voor half januari. “Dat kan gelukkig gewoon doorgaan. Dit waren oude kippen, het is vreselijk voor deze beesten en als je de schuur in loopt zakt de moed je in de schoenen. Maar we hebben toentertijd fipronil gehad met jonge kippen die ook vergast moesten worden. Dat was nog gekker eigenlijk.”

Stolweitje
Afgelopen zondag berichtte de familie Snoek al dat zij vanwege de vogelgriep voorlopig geen StolWEItjes kunnen leveren. De afgelopen maand kregen zij het certificaat ‘Groene Hart Streekproduct’ voor hun eieren (Stolweitjes) en kaas (Stolweide). De verwachting is dat ze rond 1 maart weer eieren kunnen verkopen.

Luister hieronder het hele interview met Martjan Snoek terug:

vogelgriep_Stolwijk_radio     

Dit bericht is 788 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief