Archieven

Dit bericht is 784 keer gelezen

Onlangs heeft minister Hugo de Jonge van Woningbouw, als ik hem zo even mag noemen, de knuppel in het hoenderhok gegooid. Hij is boos op het provinciale bestuur van Zuid-Holland. Je kan veel van deze bewindsman zeggen maar nu slaat hij de (bouw) spijker op de kop. De gedeputeerde mevrouw Koning, de “wethouder“ van het wonen in Zuid- Holland, denkt met het maken van nog meer regeltjes de bouw van de noodzakelijke woningen vlot te trekken en dat is nu juist waar deze minister een hekel aan heeft. Hij wil dan ook heel snel gaan praten met Koning om dit ontij te keren. Noem het maar een Top Down gesprek.

Tussen de regels door stipte hij het punt aan van de ellenlange procedures waar we in dit land mee te maken hebben vooral als het gaat om ruimte en wonen. Dat er heel veel woningen gebouwd moeten worden zal onderhand iedereen duidelijk zijn anders heb je toch wel onder de spreekwoordelijke steen geleefd. Ook duurt het veel te lang voor de heipalen de grond in gaan, soms van plan naar bouwen wel zo’n 10 jaar. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn de bezwaren die iedere inwoner, stichting, vereniging of instelling kan indienen tegen een klein of groot plan. Het is soms om gek van te worden.

De weg naar de Raad van State en Rechter loopt vol met bezwaren over uitzicht, te groot, te hoog, te klein, te veel, te weinig en nog veel meer creativiteit om de boel maar tegen te houden. Neem op een regenachtige dag maar eens de tijd om de website van de Raad van State en dan vooral bij de uitspraken te lezen welke narigheid de juristen daar van hun werk houdt. Dit ondanks de vele mogelijkheden van inspraak en het sturen van je mening tijdens het maken van de plannen. Wat is dan de waarde nog van een democratisch gekozen gemeenteraad? Die zijn toch door ons aangesteld om besluiten te nemen?

Maar als de hamer is gevallen gaan we er, door de wetgeving gesteund, massaal voorliggen. En zo komen die woningen er niet of veel te laat. Daardoor stijgen de kosten en zijn ze nog minder bereikbaar voor iedereen. Deze schrijver is niet tegen participatie of andere vormen van meepraten maar we zijn op dit punt volledig doorgeslagen als het gaat om het belang van de woningzoeker. Misschien dat Hugo daar ook eens een noodwetje voor kan bedenken. Want bezwaarmakers….. die hebben meestal al een huis.

 

Dit bericht is 784 keer gelezen

Deel dit:

1 andere datum:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief