Archieven

Dit bericht is 3275 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De beelden van de overstromingen in Limburg hebben heel Nederland bereikt. Al dat water wordt nu door de rivieren afgevoerd richting de Noordzee. Dat heeft ook gevolgen voor de rivier de Lek. Komend weekend wordt de hoogste waterstand verwacht.

“Wij zijn een deltawaterschap, dat betekent dat de grootste dreiging voor ons uit zee komt”, vertelt het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. “In Limburg ligt dit anders, daar komt de grootste dreiging vanuit de rivieren en dat is nu dus ook gebeurd. Het water wordt via de rivieren afgevoerd naar zee en daar gaan wij last van krijgen. Het water doet er ongeveer drie dagen over voordat het bij ons aankomt.” Het wassende water heeft inmiddels Noord-Limburg bereikt.

Heftige regenval
In de afgelopen dagen is er ook veel regen gevallen in Noord-Frankrijk en België. “Het regenwater vanuit die regio wordt afgevoerd via de Maas richting zee. “De Maas is een regenrivier en niet een stroom van smeltwater”, legt weerman Gerald van der Stelt uit in het ochtendprogramma Goedemorgen Krimpenerwaard. Door de toevoer van het water uit Noord-Frankrijk en de Ardennen was de waterstand al hoger. “Tegelijkertijd is er ook nog eens veel regen gevallen in Limburg. Dit alles zorgt voor de overstromingen en overlast. De aankomende dagen zal het water vanuit Limburg via de rivieren richting zee gaan.”

Sluis dicht
Ook de Lek zal last krijgen van hoger water. In Schoonhoven zijn de eerste maatregelen al genomen. Door de regenval in dit gebied is de sluis gesloten om het water tegen te gaan. “Dit doen wij uit voorzorg en dit gebeurt vaker. Er is nu al iets verhoging van het water in de Lek en naar verwachting is het dit weekend op het hoogst”, aldus het Hoogheemraadschap. Zoals het er nu naar uitziet hoeven wij in de Krimpenerwaard geen zorgen te maken voor overstromingen, maar het Hoogheemraadschap benadrukt wel dat de natuur onvoorspelbaar kan zijn en dat zij dus alert blijven.

Dit bericht is 3275 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief