Archieven

Dit bericht is 2367 keer gelezen

HAASTRECHT- De afgelopen maanden is het voormalige klooster in Haastrecht gereedgemaakt voor de opvang van minderjarige asielzoekers. Deze maandag arriveren de eerste veertig asielzoekers. Het gaat om jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar die zonder ouders gevlucht zijn, voornamelijk uit Syrië en Eritrea. 

Buurtbewoners en pers konden zaterdag een kijkje nemen in het voormalig klooster. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om er uiteindelijk 80 jongeren te kunnen opvangen, waarvoor er in andere asielzoekerscentra geen plek is. Zij kunnen in Haastrecht wachten op hun asielprocedure.

Ophef
Er zijn veel zorgen geweest over de opvang in het voormalige klooster door omwonenden. Zij maakten zich voornamelijk zorgen over de overlast en veiligheid. “De omwonenden zijn hiermee overvallen”, vertelt wethouder Ria Boere. Eerder dit jaar zijn er bijeenkomsten geweest om buurtbewoners te informeren. Er is toen veel kritiek geweest en zorgen zijn geuit. “Daar zijn wij wel van geschrokken, maar we zijn het gesprek niet uit de weg gegaan.”

Uiteindelijk is er een klankborgroep 0ntstaan waarin onder andere twee buurtbewoners uit Boven Haastrecht deelnamen. “We zijn met respect het gesprek aangegaan met elkaar. Er is goed geluisterd en gekeken naar hoe wij de zorgen bij de buurt voor een groot deel weg kunnen nemen. Ik ga absoluut niet zeggen dat de mensen er nu blij mee zijn dat dit komt, want dat zijn ze niet en dat worden ze ook niet. Maar de beeldvorming en het duidelijk zijn naar elkaar is erg belangrijk geweest.”

Klankbordgroep
“Er zijn twee fases in dit traject. De fase naar maandag toe, als de eerste jongeren komen. De volgende fase is wanneer de jongeren er zijn”, vervolgt wethouder Boere. “De klankbordgroep is opgeheven en dat wordt een omwonende groep. Ik trek mij nu terug, dat is in goed overleg gegaan met de klankbordgroep. Ambtelijk houden we wel de vinger aan de pols. Als het moet kan ik altijd weer inspringen. We hebben voor nu met respect afscheid genomen van elkaar, dat is ook uitgesproken.”

Wethouder Broere benadrukt dat de opvang geen feestje is. “Ik vind het geen feestje voor de vluchtelingen, ik vind het geen feestje voor Nederland en ik vind het geen feestje voor Haastrecht. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Dat doen we op deze manier. Ik vind het hemel schreiend dat je als ouders je kinderen over de zee moet sturen”, aldus Boere.

Naast de bezorgde kant van buurtbewoners zijn er ook buurtbewoners die zich hebben gemeld als vrijwilliger. “Inmiddels hebben we een groep van ongeveer dertig vrijwilligers”, zegt Rekha Jethoe, locatiemanager COA. “Ze zijn erg enthousiast en willen het liefst gelijk beginnen, maar daar wachten we nog even mee. We gaan eerst landen op de locatie met het team en de kinderen de aankomende twee maanden. Daarna gaan we samen met vrijwilligers kijken naar activiteiten en wat ze verder kunnen doen”, legt Jethoe uit. Naast de groep vrijwilligers is er ook een vast team van 25 groepswerkers. “Zij gaan het aansturen. Een vrijwilliger gaat ook nooit alleen op pad met de jongeren.”

Kennismaking
Buurtbewoners kunnen elke vrijdagmiddag op de koffiemiddag komen in het klooster. “We hopelijk op een laagdrempelige manier het gesprek aan kunnen gaan daar. We kunnen dan alle vragen beantwoorden. We hebben elkaar hard nodig om er een mooi traject van te kunnen maken tot 2026.” Een kennismaking tussen jongeren en buurt staat ook al op de planning. “Tijdens de burendag plannen we een moment om elkaar te ontmoeten op een ontspannen manier.”

Op 23 september is er ook een open dag waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen in het klooster. “Kom dan langs dan lopen we een rondje en zal ik alles nogmaals vertellen. Ook voor de buurtbewoners die nog niet zijn geweest. We zijn hier niet alleen om de jongeren de ondersteunen, maar ook de buurt”, aldus Jethoe.

Bekijk de video bovenaan het artikel voor een impressie van de opvanglocatie en de volledige interviews met wethouder Boere en locatiemanager Jethoe.

Dit bericht is 2367 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief