Archieven

Dit bericht is 1205 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Decennia lang richtte Schaakvereniging Krimpen aan den IJssel (ook wel afgekort tot SV Krimpen) zich op het schaken als wedstrijdsport. De trainingen voor de leden waren en zijn bedoeld om deel te kunnen nemen aan toernooien, onderlinge wedstrijden, de competities van de Rotterdamse schaakbond (RSB) en van de landelijke KNSB.

Niet zonder resultaat, want sommige deelnemende teams uit Krimpen aan de IJssel komen uit in de hoogste klasse. “Dat legt wel wat beslag op je vrije tijd” beaamt voorzitter Peter Glissenaar. Met name de teams die uitkomen in de competities van de KNSB ontmoeten hun tegenstanders bij schaakverenigingen in heel Nederland. “Laatst reisde nog een team af naar Venlo om een wedstrijd te spelen.”

De vereniging, opgericht in 1927, heeft verschillende schakers voortgebracht die landelijk en zelfs in internationaal verband naam en faam hebben opgebouwd.

Thuisbasis van SV Krimpen is een zaal van Bowling en Partycentrum Krimpenhof, waar de ongeveer 85 leden elkaar iedere maandagavond ontmoeten en -dat spreekt voor zich- tenminste één pot schaken, schaaklessen volgen en waar zij bij thuiswedstrijden in competitieverband ook hun tegenstanders ontvangen.

De Open Schaakvereniging
In het besef dat niet iedereen die schaken een leuk spel vindt zijn of haar hobby in wedstrijdverband wil uitoefenen ontwikkelde SV Krimpen onder de naam De Open Schaakvereniging een nieuw initiatief, gericht op schaken als breedtesport. Veel mensen kennen de regels van het schaakspel en spelen wel eens een partijtje in de huiselijke kring maar vinden de drempel naar schaken in wedstrijdverband te hoog.

De vereniging heeft weliswaar een gezond aantal leden met relatief veel jeugdspelers maar mikt met dit initiatief op nieuwe doelgroepen.

Voor jong en oud
“We richten ons op deze manier op andere doelgroepen zoals ouders van jeugdleden die het op prijs stellen iets te leren van de hobby van hun kinderen.” Ook ouderen, die een avondje spelplezier zoeken en tegelijkertijd hun sociale kontakten willen verbreden, zijn van harte welkom. Jongeren die zich eens niet achter de computer willen verdiepen in het eeuwenoude bordspel zijn eveneens van harte welkom.

Iedere maandagavond gaan de deuren van de horecaruimte van Krimpenhof om 18.45 uur open voor de jeugd en om 20.00 uur voor de volwassenen. Daar kunnen zij in gezellige sfeer een potje schaken. Het materiaal staat klaar en ervaren schakers zijn aanwezig om uitleg en tips te geven. Wie zich verder in het spel wil verdiepen, krijgt studiemateriaal aangeboden.

Op deze manier wil de vereniging de kloof tussen pure liefhebbers en schakers die zich graag meten aan serieuze tegenstanders helpen overbruggen. “Heel veel bijzondere vaardigheden om met plezier te kunnen schaken heb je niet nodig” vindt Peter Glissenaar. Een goed geheugen om varianten op het bord te kunnen onthouden en het kunnen herkennen van vaste patronen in het spel, zijn het voornaamste.

Lid worden mag maar hoeft niet
Wie de smaak te pakken krijgt kan na verloop van tijd lid worden van de vereniging en mee gaan spelen in de interne competitie. Dit is echter beslist geen verplichting.

Deelname aan De Open Schaakvereniging is kosteloos en vrijblijvend.  Belangstelling? Loop op maandagavond eens binnen. Wilt u meer informatie? Stuur dan een mailtje secretaris@svkrimpen.nl.

Chess Memorial Day
Na twee jaren van onderbreking door corona, hervat SV Krimpen in samenwerking met de RSB de traditie van de Chess Memorial: het jaarlijkse trefpunt van RSB-spelers waarbij de onderlinge verbondenheid wordt gemarkeerd door het herdenken van de leden die ons sinds de vorige Chess Memorial (december 2019) zijn ontvallen.

Het toernooi wordt op vrijdag 30 december 2022 gehouden in Krimpen aan den IJssel. De zaal is open vanaf 11.30 uur. Voor aanvang van het toernooi worden de overleden schakers herdacht door de RSB-voorzitter en wordt een minuut stilte in acht genomen. Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.svkrimpen.nl.

Dit bericht is 1205 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief