Archieven

Dit bericht is 1379 keer gelezen

REGIO – Deze maand start een nieuwe opleiding om vrijwilliger te worden in het Hospice Oudewater, een thuis voor mensen in hun laatste levensfase. Een vrijwilligerstaak die niet zwaar, maar juist als ‘mooi en dankbaar’ wordt ervaren.

Het Hospice aan de Kerkwetering 11 bevindt zich aan de rand van het dorp met uitzicht over de weilanden. “Drie jaar geleden moesten we noodgedwongen verhuizen. De locatie Schuilenburg werd gesloopt”, vertelt coördinator Adrie Bosch (63). “Een lastig karwei voor het bestuur, de continuïteit die was opgebouwd wilden we voortzetten. Na de aankoop is het pand binnen drie maanden verbouwd naar onze wensen.”

Organisatie
Het reilen en zeilen van de organisatie is ondergebracht in een stichting. Op kleinschalige manier wordt dag en nacht door vrijwilligers, professionele zorgverleners, mantelzorgers en familieleden zorg gegeven aan mensen (gasten) in hun laatste levensfase. Om financieel alles draaiende te houden is, naast de eigen bijdrage van de gasten, fondsenwerving door de Stichting Vrienden van Hospice Oudewater en tegemoetkoming vanuit de overheid.

Een belangrijk onderdeel van het financiële plaatje is de inzet van vrijwilligers. In Oudewater zijn ongeveer 70 mensen actief om vrijwillig hun steentje bij te dragen. Adrie benadrukt dat het niet alleen gaat om vrijwilligers met zorgtaken. “We hebben ook mensen die de tuin bijhouden, klusjes doen en koken. Bestuur is op eveneens op vrijwillige basis.”

Motivatie vrijwilligers
Christa van Midden (57) uit Vlist is samen met de Schoonhovense Alie Wijnhoud (68) vanaf 1 februari dit jaar gestart als zorgvrijwilliger. Beiden hebben een zorgachtergrond en reageerden uit eigen beweging om hun steentje bij te dragen. “Oudewater is dichterbij dan je denkt”, verklaart Alie haar keuze. “Heerlijk om hier naar toe te fietsen door de polder.” Het stukje opleiding vooraf is door beide dames als zeer nuttig ervaren. “Je krijgt een stukje zorgbegeleiding mee”, vertelt Alie. “Daarbij uitleg hoe je je als vrijwilliger kunt inzetten. Tevens geven ze inzicht hoe een Hospice is opgezet. Ik wist helemaal van niets!”

Mooi en dankbaar
“Samen met een ervaren collega start je de eerste inzetten”, blikt Christa terug. “Daarna draai je zelfstandig de diensten waarvoor je overdag wordt ingeroosterd. De avond- en nachtdiensten worden niet gedraaid door vrijwilligers, maar uitsluitend door professioneel zorgpersoneel.” Beide dames zijn ervan overtuigd dat het mooi, maar vooral dankbaar werk is.

De nieuwe, driedaagse opleiding tot zorgvrijwilliger start 23 november. Bel voor meer informatie met 0348-506803 of raadpleeg de site https://hospiceoudewater.nl/. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor nieuwe, enthousiaste vrijwilligers.

Dit bericht is 1379 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief