Archieven

Dit bericht is 1644 keer gelezen

KRIMPENWAARD-  Wethouders Irma Bultman en Wisja Pannekoek zijn deze vrijdag op pad gegaan om de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uit te reiken. Ze maakten een Waarderingstournee door de Krimpenerwaard en zetten de Vrijwilliger van het Jaar 2023, de Jonge Vrijwilliger van het Jaar 2023 en elf vrijwilligersorganisaties in het zonnetje.

Met de waarderingsprijzen spreekt het college zijn waardering uit richting de vele vrijwilligers en vrijwilligersinitiatieven in onze gemeente. Elke vrijwilligersorganisatie kreeg de kans een project te nomineren. De Jury bestaande uit een lid van de Adviesraad Sociaal Domein, een raadslid en wethouder Irma Bultman hebben uit alle ingediende nominaties keuzes gemaakt die u in dit artikel kunt terugvinden. Het thema van dit jaar is: “Lokaal samenwerken, het belang van netwerken”

De collegeleden reikten de Vrijwilliger van het Jaarbokaal en de Krimpenerwaardspeld dit jaar uit aan mevrouw J. Rook – Boogaerdt uit Krimpen aan de Lek. Kimberly de Jager uit Gouderak wint de prijs voor Jonge vrijwilliger van het jaar. De winnende organisaties kregen elk een cheque van €1000,-.

Vrijwilliger van het Jaar 2023: mevrouw J. Rook – Boogaerdt uit Krimpen aan de Lek
Mevrouw Rook – Boogaerdt (86) is contactdame bij de Vrouwen van Nu. Iedere zaterdag kookt zij de warme maaltijd bij verpleeghuis De Waterpoort in Krimpen aan de Lek. Ook is zij al jaren op dinsdag gastvrouw in verzorgingshuis de Breeje Hendrick. In wooncentrum de Dertienhuizen schenkt ze koffie bij de wekelijkse koffieochtend.

Bij oudereninitiatief De Uitkijk in Krimpen aan de Lek, bezoekt zij iedere donderdag een client, waarmee zij wandelt, puzzelt of spelletjes doet. Ook is zij gastvrouw bij De Zonnebloem. Bij de Historische Vereniging is mevrouw vorig jaar na 20 jaar gestopt als penningmeester. Dit was zij ook de Dialectclub en bij Gymnastiekvereniging Sparta. Ook heeft zij in het verleden maaltijden aan huis rondgebracht voor de organisatie ‘Graag Gedaan’.

Tekst gaat verder onder foto

Jonge vrijwilliger van het jaar 2023: Kimberly de Jager uit Gouderak
De 27-jarige Kimberly is onder meer actief bij de Buitenschoolse Opvang, de witte tentweek, de turnvereniging en het Tentenkamp waar zij de volledige organisatie in handen heeft. Zij steekt daar veel tijd en energie in. Kimberly werd in haar nominatie ook wel het ‘Hart van Gouderak’ genoemd. Opa’s, oma’s, vaders, moeders, kinderen, iedereen kent Kimberly.

Bij de turnvereniging ze actief is als trainster, maar ze stelt ook altijd haar huis open om alle haren te laten vlechten van alle kinderen. Waar ze iedere keer weer een originele dans bedenkt voor een optreden. Een aai over je bol, even die aandacht voor een kind, het omzien naar elkaar, dat is wat Kimberly de Jager maakt tot vrijwilliger van de Krimpenerwaard.

Tekst gaat verder onder foto

Renovatie Geitenwei Dreef, Berkenwoude
Bij dit project zijn maar liefst tien gezinnen betrokken. Nadat de Jeugdnatuurwacht het plan had om te stoppen met de Geitenwei aan de Dreef, heeft een groep bewoners de renovatie en beheer van de geitenwei op zich genomen.

In 2023 is er door hen geld ingezameld, hebben zij zelf een nieuw hekwerk geplaatst, opgehoogd en nieuw gras ingezaaid. Alle onderkomens zijn geverfd en opgeknapt en voor de buurt is een mooie kruidenbak aangelegd. In juni is de wei feestelijk geopend en sindsdien kan de buurt weer genieten van de geitjes en het contact met elkaar.

Tekst gaat verder onder foto

Zwemlessen voor vrouwen, Bergambacht
Dit initiatief is opgezet door Krimpenerwaard Intercultureel in samenwerking met zwembad De Hofstee voor vrouwen met een migratieachtergrond, die geen zwemdiploma hebben. Op maandagochtend zijn er zwemlessen uitsluitend voor vrouwen die nooit in eigen land hebben leren zwemmen.

Ze hebben samen veel plezier en zijn ontzettend trots als zij hun zwemdiploma hebben behaald. Dit project draagt bij aan de integratie en de gezondheid van deze vrouwen.

Tekst gaat verder onder foto

Digitale vrijwilligers Bibliotheek Krimpenerwaard
Zeventien vrijwilligers richten zich op inwoners in de Krimpenerwaard die moeite hebben met de digitalisering van de samenleving. Ze helpen hen om goed te kunnen meedoen in de maatschappij. Het project bestaat uit verschillende onderdelen: cursussen Klik&Tik en Digisterker, Digitale Cafés en themabijeenkomsten (bijvoorbeeld over DigiD of internetbankieren). Het aanbod neemt nog steeds toe.

Tekst gaat verder onder foto

Informatief Huisbezoek
Dit project dat is georganiseerd vanuit WelZijn Krimpenerwaard richt zich op de oudere inwoners in de Krimpenerwaard, die soms wel ergens aan willen deelnemen/contacten willen leggen maar niet weten waar of hoe.

29 vrijwilligers bezoeken alle inwoners die 80 jaar worden en gaan in gesprek om te bekijken of en hoe zij mee kunnen blijven doen in de lokale samenleving en om eenzaamheid te voorkomen. Dit doen zij door in een individueel gesprek de verbinding te maken met lokale organisaties, contactpersonen, activiteiten en professionals, met als doel: zo lang mogelijk mee blijven doen.

Tekst gaat verder onder foto

Jongerenwerk Youth for Christ Krimpenerwaard
Zeventien vrijwilligers, waarvan de jongste 18 jaar is en de oudste 55 jaar, gaan wekelijks in Bergambacht, Stolwijk, Krimpen aan de Lek en Schoonhoven bij jongeren langs, met als doel ze te helpen groeien en hoop te bieden.

Ze bouwen relaties op met de jongeren zodat zij zelfvertrouwen kunnen kweken en zich kunnen ontwikkelen. De vrijwilligers staan naast ze en vertellen ook over hun eigen leven en ervaringen.

Tekst gaat verder onder foto

Gezamenlijk optreden jeugdige muzikanten uit de Krimpenerwaard
Tijdens het 130-jarig jubileumconcert van muziekvereniging Excelsior op 14 oktober jl. in Ouderkerk aan den IJssel, traden jeugdige muzikanten op uit de Krimpenerwaard. Het aantal jeugdleden per muziekvereniging is niet altijd groot genoeg om bij hun eigen vereniging een jeugdoptreden te verzorgen.

Door ze samen te brengen en ook jeugdige muzikanten uit te nodigen die nog geen lid zijn van een muziekvereniging ontstond er een groot orkest met leeftijdgenoten. De coördinatoren van de verschillende muziekverenigingen zijn bezig het initiatief een vervolg te geven.

Tekst gaat verder onder foto

Huttendorp, Haastrecht
Een tiental vrijwilligers hebben ook het afgelopen jaar het Hutttendorp weer georganiseerd. Het Huttendorp wordt al meer dan 35 jaar gehouden. De kinderen gaan er nog steeds meer veel plezier naartoe. Het verbindt dorpsgenoten met elkaar en zorgt ervoor dat kinderen van verschillende scholen elkaar leren kennen. En vooral: het zorgt een hele week voor veel plezier.

Tekst gaat verder onder foto

Jeugdcommissie sportvereniging ASV, Ammerstol
Dit initiatief bestaat uit vier enthousiaste vaders en drie leden in de activiteitencommissie. Samen hebben zij de jeugdafdeling van de Ammerstolse SV nieuw leven ingeblazen. Naast het regelen van trainingen, wedstrijden en bijbehorende randzaken, hebben ze ook zich hard gemaakt voor een goede sfeer en het opzetten van een activiteitencommissie.

Hierbij wordt actief de betrokkenheid van kinderen en ouders gezocht. Ze komen op voor een prettig sportklimaat waarin elk kind uit Ammerstol, maar ook uit Bergambacht en Schoonhoven, zich welkom voelen om op eigen niveau onderdeel te zijn van een sportteam.

Tekst gaat verder onder foto

Het Bergambachts Sinterklaasjournaal
Dit project neemt Bergambacht elk jaar in november mee in de magie van Sinterklaas. In het lokaal gemaakte journaal kan iedereen meekijken met alle avonturen van Sinterklaas en zijn pieten als ze onderweg zijn naar het dorp.

Meer dan achttien vrijwilligers, waarvan drie in een kernteam, zijn maanden bezig met dit project. Het team wordt aangevuld met acteurs en de helpende handen van Buurtvereniging Uitbreiding Dorp. Een creatief team bedenkt elk jaar aan begin van de zomer een verhaallijn die door het jaar heen verfijnd wordt. Met hun zelf bedachte terugkerende personages zijn de acteurs inmiddels wereldberoemd in Bergambacht.

Tekst gaat verder onder foto

De Zonnebloem Krimpenerwaard
Dit project richt zich op mensen met een fysieke beperking die in een isolement dreigen te raken. Met een minimaal budget en een bijdrage van de deelnemers organiseren ze uitjes, bijvoorbeeld gezamenlijk kersen eten, een bezoek aan een voorstelling in het Arto-theater, of zoals recentelijk, een bingomiddag met prijzen: “De glimlach en het plezier dat het geeft aan deze groep ouderen, die meestal slecht ter been zijn en daardoor in een isolement kunnen raken, is onbetaalbaar”, aldus de vrijwilligers.

Tekst gaat verder onder foto

Nieuwbouw bij VV Stolwijk en IJsclub Stolwijk
De afgelopen jaren zijn er nieuwe kleedkamers bij de VV Stolwijk en een nieuw clubgebouw bij de ijsclub gebouwd. Afgelopen najaar kwam daar ook een nieuw onderhoudshok bij VV Stolwijk bij. Het team van in totaal ruim 50 vrijwilligers bestaat uit mensen in de leeftijd van 70-plus tot de jongste generatie van in de 20.

Vindt u het ook belangrijk dat uw dorp of stad een bruisend verenigingsleven blijft houden? Kijk dan op www.devrijwilligersbank.nl. Ook voor u is hier een leuke vrijwilligersjob te vinden.

Foto’s: Paul de Heus

Dit bericht is 1644 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief