Archieven

Dit bericht is 1504 keer gelezen

GOUDERAK- Het leek er een lange tijd op dat 2021 knallend zou worden afgesloten, maar op de valreep is het afsteken van vuurwerk toch verboden. Het late verbod kwam hard aan bij Pieter Blonk, vuurwerkhandelaar bij KaBoom! Vuurwerk.

“Op donderdagavond krijgen wij te horen dat vuurwerk dit jaar wordt toegestaan. Je ziet dan gelijk het aantal bestellingen oplopen die avond. En eigenlijk snel daarna kwam er vanuit het OMT een advies om vuurwerk dit jaar te verbieden en daar is gehoor aan gegeven. Dus dat heeft geresulteerd dat wij op vrijdag, binnen 24 uur, te horen kregen dat het toch niet door kan gaan. Dat is een mokerslag natuurlijk”, vertelt Blonk.

“Wij starten ons seizoen in augustus. Dan wordt ons assortiment bepaald en gaan wij alle voorbereidingen treffen. Dus dit komt allemaal weer veel te laat. We hebben inmiddels al 125.000 folders klaar liggen. Ik zei al gekscherend: de brandstapel van de folders van vorig jaar is net uitbrand en nu ligt de volgende stapel er alweer. Het is echt treurig.”

Categorie 1 vuurwerk
Naast de folders is het vuurwerk ook al een geruime tijd geleden besteld. Het opgeslagen vuurwerk blijft zich hierdoor opstapelen. Blonk: “Wij hebben een vergunning om het vuurwerk het hele jaar op te slaan dus onze bunkers liggen gewoon al twee jaar helemaal vol. We hebben nu wat categorie 1 vuurwerk bijgekocht om daarin wat te kunnen verkopen.”

“Het is alleen heel moeilijk om nu aan categorie 1 vuurwerk te komen. Het is er heel schaars dus dat hebben wij ook heel beperkt kunnen verkopen. Hetgeen waar wij dus iets mee zouden kunnen verdienen dat was er niet en hetgeen wat we hier volop hebben liggen dat mogen we niet verkopen.”

Illegaal vuurwerk
Volgens Blonk is het categorie 2 vuurwerk niet het probleem, maar juist het illegale vuurwerk. “Bij wet is al het knalvuurwerk verboden. Wij verkopen dus ook geen knalvuurwerk, geen rotjes helemaal niets. Dus elke knal die je hoort is op voorhand al illegaal vuurwerk”, zegt Blonk.

“Het probleem is dat er vaak wordt geroepen er is een vuurwerk overlast, maar ik denk dat er een illegaal vuurwerk overlast is. Niet het vuurwerk dat wij verkopen, waar mensen van genieten. Dit is hartstikke veilig vuurwerk als je er op een normale manier mee omgaat.  Dan kan je om 00.00 uur gewoon een mooie box afsteken. Dan heb je hartstikke mooi vuurwerk en dan kan iedereen ervan genieten. En nogmaals, dat is niet de overlast. Tussen 18.00 en 02.00 uur mag er afgestoken worden en daarbuiten houdt men zich al niet aan de regels.”

Ontlasten van de zorg
Het verbod op het afsteken van vuurwerk is er, net als vorig jaar, om de zorg te ontlasten. Maar is het verbieden van vuurwerk de oplossing daarvoor? Volgens de vuurwerkhandelaar niet. “De coronapandemie is hartstikke erg en ja we moeten de zorg ontlasten, maar in een gemiddeld schaatsweekend komen er, ter vergelijking, 44.000 mensen naar de spoedeisende hulp. Terwijl met oudjaar er normaal zo’n 380 mensen op de spoedeisende hulp terecht komen. Degene die grote operaties nodig hebben, handen kwijt zijn, dat betreft illegaal vuurwerk en dat probleem gaan we niet oplossen door een verbod in te voeren.”

“Je ziet nu al dat het illegale vuurwerk niet gehandhaafd kan worden. Ik denk dat de toestroom van het illegale vuurwerk alleen maar meer gaat worden. Ik nodig iedereen uit om op oudjaarsavond naar buiten te gaan. Zet een vuurwerkbril op en ga maar eens kijken. Dan zal je zien hoeveel vuurwerk er de lucht in gaat en dat ondanks een verbod. Dat zal meer zijn dan vorig jaar en als er volgend jaar een verbod komt dan zal het weer meer zijn. We ontlasten de zorg hier niet mee, ik denk dat we de zorgdruk juist verhogen doordat er nu meer illegaal vuurwerk het land binnenkomt”, stelt Blonk.

Vergoeding vuurwerkbranche
“Wij hebben pas in september dit jaar de vergoeding voor het vorige jaar gekregen. Dat is natuurlijk hartstikke laat. Wij zijn een jonge onderneming en hebben nog een financiering lopen. De investeerder die wil natuurlijk gewoon zijn geld ontvangen. Op dit moment staan wij er zo voor dat wij facturen hebben liggen die wij niet kunnen betalen. Dus voor ons is de vergoeding, die wij zouden krijgen voor dit jaar, die gaat heel bepalend zijn voor wat er met ons bedrijf gaat gebeuren. Wij zijn daarin afhankelijk van de regering.”

“Vorig jaar is er gezegd door de regering, we gaan snel handelen. We gaan de vuurwerkbranche rijkelijk vergoeden. Dat is 6% van de omzet van 2019 gebleken. Daarvan moest categorie 1 vuurwerk nog verwijderd worden. Met 6% van een omzet kunnen wij ons bedrijf niet draaiende houden. Het is dit jaar nog wel gelukt en tot december gaan wij het ook nog wel redden, maar voor volgend jaar ziet het er niet heel rooskleurig uit. Als er volgend jaar wéér een verbod komt dan gaan wij het sowieso niet redden. Misschien komt er zelfs wel een totaalverbod. Dat is onze grote angst en wij willen heel graag de regering oproepen om niet een verbod in te voeren en volgend jaar gewoon weer legaal vuurwerk toe te staan”, aldus Blonk.

Dit bericht is 1504 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief