Archieven

Dit bericht is 1352 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Uit een erfenis is vaak een prachtige, gouden dameshorloge te verdelen. Ondanks de schoonheid verkiezen velen voor verkoop naar smelterijen. Dit stimuleerde Arjan Barnard tot vastlegging in zijn boek ‘Meer dan 100 Gouden dameshorloges’.

“Omdat niemand gedacht heeft om het vast te leggen, heb ik het maar gedaan”, verdedigt Vakschool docent uurwerktechniek Arjan Barnard (66) zijn nieuwste uitgebrachte boek. Hij borduurt hiermee verder op zijn vorige boek ‘100 jaartallen en hun horloges’. De insteek is echter anders. In dit boek gaat het om uitsluitend gouden dameshorloges. Tot zo’n veertig jaar geleden maakte bij veel vrouwen dit onderdeel uit van hun persoonlijke sieradenlijn.

In dat stukje verdwenen erfgoed heeft Barnard zich vastgebeten en trends, techniekveranderingen en modebeeld vastgelegd.

Belangstelling
Arjan heeft een eigen juweliersbedrijf in Hardenberg waar hij regelmatig oud goud inruilt. “Vaak denken mensen bij een erfenis, wat moeten we met die sieraden of horloges? Je kunt het dan verkopen voor de goudwaarde.” Op een gegeven moment kreeg hij verhoogde interesse in de modellen die voorbij kwamen. “De belangstelling voor de vaak kleine dameshorloges is er niet echt bij de huidige generatie. Daarom wilde ik de beschikbare informatie hierover vastleggen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Trend
Zonder twijfel denkt de schrijver vrijwel alle modellen van de vorige eeuw te hebben beschreven. “Ik zit vrij lang in het vak en weet wat er in omloop is geweest.” Om het overzicht compleet te maken, is ook een beroep gedaan op collega juweliers. Het meest lastige bleek het achterhalen van de jaartallen of periodes waarin de horloges gemaakt zijn.

In chronologische volgorde is duidelijk de trend te zien van klein naar groter. “In de jaren dertig werden ze rechthoekig van vorm. Na de Tweede Wereldoorlog, vooral in de jaren vijftig en zestig, waren de modellen zeer klein”, legt Arjan uit. “Een verklaring kan ik hier niet voor geven. Wellicht had het met schaarste van materiaal te maken, maar soms is de mode gewoon een feit.”

Wisselen
In de jaren zeventig waren in Nederland ongeveer veertig groothandels waar je gouden horloges kon kopen. Volgens Barnard zijn dit er nu hoogstens vier. Zijn verklaring is dat dames regelmatig willen wisselen. Grote modellen zijn populair, goud maakt het snel te opzichtig en te duur.

Voor de komende jaren ziet Arjan ook geen terugkeer van het gouden klokje. “Maar je weet maar nooit”, glimlacht hij.

Meer dan 100 dameshorloges kost 32,50 exclusief verzendkosten. Te bestellen via barnard@kpnmail.nl.

Dit bericht is 1352 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief