Archieven

Dit bericht is 615 keer gelezen

In Nederland heeft lang niet iedereen een testament. Terwijl je veel voordelen haalt uit het zorgvuldig opstellen van dit document. Dat kost helemaal niet zoveel tijd. Tegelijkertijd geeft het je wel de gelegenheid om nauwkeurig aan te geven wat je wensen zijn na je eigen overlijden. Een testament is uiteraard niet alleen waardevol voor jou. Want ook je nabestaanden zijn gebaat bij duidelijkheid over de verdeling van bezittingen en andere zaken.

De inhoud van een testament

In een testament staan belangrijke bepalingen. De meeste mensen denken voornamelijk aan de verdeling van materieel bezit onder nabestaanden. Dat is een wezenlijk onderdeel, maar bij lange na niet de volledige inhoud van een testament. Bedenk bovendien dat materieel vaak emotionele waarde heeft. Dat kan een ring, fotoalbum of zelfs een woning zijn. Een testament is daarom veel meer dan een financieel contract. Wanneer je minderjarige kinderen hebt bepaal je in het testament wie er voor hen gaat zorgen wanneer beide ouders zijn overleden. Hoe het je kinderen vergaat is ontegenzeggelijk velen malen zwaarder wegend dan wie er aanspraak maakt op je bezittingen.

Voordelig een testament opstellen bij de notaris

De notaris zorgt ervoor dat een testament juridische waarde krijgt. De beroepsgroep speelt dus een onmisbare rol in de Nederlandse samenleving. Want zonder duidelijke testamenten zou het een behoorlijke chaos in ons land zijn. Het opstellen van dit document is stukken voordeliger dan veel mensen denken. Wacht niet langer en kies een notaris voor het verifiëren van jouw testament.

Het testament heeft meer waarde door moderne vormen van partnerschap

Een huwelijk is niet langer de enige manier om jezelf aan je partner te verbinden. Nog niet zo lang geleden was het uitgesloten om samen te wonen of kinderen te krijgen zonder te trouwen. Inmiddels bestaan er opties zoals het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Het zijn mooie constructies, maar niet zo allesomvattend als een huwelijksovereenkomst. Door te trouwen ben je namelijk automatisch elkaars erfgenaam. Daarom is een testament iets minder belangrijk wanneer je een echtgenoot of echtgenote hebt. Hoewel het nog steeds aan te raden is om er een op te stellen.

Een testament legt jouw persoonlijke voorkeuren juridisch vast

Het testament is eigenlijk best bijzonder. Want het is een uiterst persoonlijk juridisch contract. Het past perfect bij een vrije samenleving waarin iedereen zijn of haar eigen pad uitstippelt. Daarbovenop geeft het mentale rust omdat je zeker weet dat je alles naar wens geregeld hebt. Heb jij nog geen testament? Dan is het de hoogste tijd om er een op te stellen.

Dit bericht is 615 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief