Archieven

Dit bericht is 2469 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een initiatief van de gezamenlijke kerken maakt het aloude kerstverhaal voor iedereen toegankelijk. Wandel zaterdag 17 december mee langs de gebeurtenissen van tweeduizend jaar geleden.

Een enthousiaste oproep van Jozien Hoogeweij (86), lid van de Hoeksteengemeente, zette de andere kerken in actie om met elkaar een kerstwandeling te organiseren. Vorig jaar liep ze met haar kleinkinderen in Leerdam een ‘herdertjestocht’, speciaal gericht op kinderen. “Waarom zouden we zoiets niet in Schoonhoven kunnen organiseren?”, vroeg Jozien zich af. Zo is het balletje gaan rollen en is een initiatief opgezet om een dergelijke evenement op poten te zetten. Niet alleen gericht op kinderen, maar voor alle leeftijden.

Verbondenheid
Op de eerste bijeenkomst is een stuurgroep samengesteld waarbij elke deelnemende kerk, zeven in totaal, de verantwoording neemt voor invulling van de locaties. “Er ontstond een ongelooflijke verbondenheid onder elkaar, heerlijk om te doen”, geeft de bedenkster van de wandeling aan. “Naar elkaar luisteren, aanvullen en ideeën opperen.”

Choreografie
Verspreid door de binnenstad zijn de plaatsen bepaald waar het kerstverhaal zich afspeelt door middel van zang, dans en toneel. Het is de creatieve Netty Mak (59) die zich heeft ontfermd over de choreografie. Naast leerkracht voor speciale onderwijsbehoeften is zij al jaren actief met de dansgroep Challenge.“ Vier meiden dansen op live zang en muziek”, geeft Netty aan. “Een andere groep beeldt de strijd uit van Maria na de boodschap van de engel. Weer een andere groep bestaat uit dansende engelen die vol zijn van wat komen gaat.” Op iedere locatie worden de scènes ondersteund met sfeervolle lichteffecten.

Tour
De boodschap van de engel, de strijd en zwangerschap van Maria, de oproep van keizer Augustus, een volle herberg en de geboorte van Jezus in de stal. Ook de timmerwerkplaats van Jozef is onderdeel van de route. In het Springerpark dansen kinderen vanuit het donker naar het licht. Het is de dertienjarige Jedidjah Smit die, samen met haar moeder Margriet, afgelopen weken een groep kinderen voor dit optreden heeft klaargestoomd. Finale volgt daarna in de Rooms-Katholieke kerk aan de Wal. Daar is de kribbe met zang van koor ‘Op Weg’. Wandelaars ontvangen warme chocolademelk om de gelopen tour af te sluiten.

Route
Start van de Kerstwandeling op zaterdag 17 december is bij de Veerpoort. Belangstellenden ontvangen een routebeschrijving die hen leidt langs de verschillende scènes. De route lopen is mogelijk tussen 17.00 en 20.00 uur. Deelname is gratis.

Dit bericht is 2469 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief