Archieven

Dit bericht is 745 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Oplopende besmettingen en volle ziekenhuizen hebben geleid tot een nieuwe lockdown. Een harde klap voor ondernemers in de Krimpenerwaard, want het is de zoveelste keer dat zij de dupe zijn van maatregelen. Ook in de cultuursector komt dit hard aan. Maar wat zijn de gevolgen voor deze branche in de Krimpenerwaard?

In de zomer zag alles er rooskleurig uit. Er is druk gevaccineerd en tegelijkertijd nam het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames af. De gemeente Krimpenerwaard richtte een ‘denktank’ op, met als doel om de Krimpenerwaard weer op te starten na de coronacrisis.

In de denktank waren verschillende sectoren vertegenwoordigd, waaronder horeca, de bibliotheken en de middenstand. Met elkaar werden activiteiten bedacht uitgaande van drie verschillende opties: bij optie een waren alle maatregelen in de zomer opgeheven, bij de tweede waren er een paar basismaatregelen waaronder anderhalve meter afstand houden en bij de laatste optie zouden er in de zomer zwaardere maatregelen gelden.

Denktank afgerond
Uiteindelijk zijn veel van deze activiteiten georganiseerd met beperkte tot geen maatregelen, want in de zomermaanden leek het de goede kant op te gaan. Besmettingen liepen terug en de ziekenhuizen stroomden grotendeels leeg.

Verschillende activiteiten zijn deze (na)zomer georganiseerd en met de onthulling van de plaquettes in november is de laatste activiteit van de denktank afgerond. Het idee was dat de Krimpenerwaard inmiddels weer op gang was gebracht.

‘Samenleving op weg helpen’
Helaas blijkt die gedachte te rooskleurig te zijn geweest. Want na de laatst geplande activiteit werd er een nieuwe lockdown aangekondigd. Iets wat in de zomer niet tot een van de opties behoorde. “De danktank is opgericht om de samenleving in de Krimpenerwaard op weg te helpen. Daar was het op gericht en de plannen zijn voor de zomer gemaakt tot november om vanaf dan weer het ‘normaal’ op te kunnen pakken. Maar helaas niets is minder waar en we hebben nog steeds te maken met corona en nu dan zelfs weer een lockdown”, laat de gemeente Krimpenerwaard weten aan RTV Krimpenerwaard.

Dat er na de vorige lockdowns een denktank is opgericht zegt genoeg. De samenleving had dat extra zetje in de rug nodig om verder te kunnen. Nu met de nieuwe lockdown, waar niemand eerder rekening mee hield, is er weer een grote klap die verwerkt moet worden door de ondernemers van de Krimpenerwaard.


Allemaal annuleringen 

Alles moet om 17.00 uur op slot, zo ook het Zilvermuseum in Schoonhoven. Ondanks dat ze de rest van de dag ‘gewoon’ bezoekers mogen ontvangen, merken ze ontzettend veel van deze maatregelen. “In principe mogen wij overdag gewoon bezoekers ontvangen in het museum, maar toch zijn er veel afmeldingen”, zegt museumdirecteur Marcel Teheux.

“Telkens als er een nieuwe persconferentie wordt aangekondigd, zie je al dat er een daling komt in het aantal bezoekers. Vervolgens is er de persconferentie en het blijft maar dalen en dalen zoals dat nu ook het geval is. Vooral groepen die vooraf gereserveerd hebben zeggen massaal af. Het is zelfs zo dat momenteel alle groepsreserveringen die gepland stonden zijn geannuleerd. Terwijl wij het juist moeten hebben van de groepen die ons museum bezoeken.”

Verwarring
Hoe het komt dat iedereen zijn dagje museum annuleert? Volgens directeur Teheux ligt dat aan de onduidelijkheid van wat er nu wel en niet mag en vaak toch ook wel de angst die leeft onder de mensen. “Elke keer veranderen de regels. Dan mag je wel komen, dan niet. Er heerst veel verwarring.”

En dat terwijl het museum ‘gewoon’ gasten tot de klok van 17.00 uur mag ontvangen. “Het bizarre is dat wij zelfs 1250 man geplaceerd mogen ontvangen in het museum, maar dat past niet eens”, zegt Teheux. “Daarnaast heerst er ook nog angst onder de mensen. Ze zijn toch voorzichtig en denken ‘nou laat dat dagje maar zitten ik wacht wel even’.”

Spontaan bezoek
Elk museum in Nederland heeft last van deze maatregelen, maar is het voor musea in de Krimpenerwaard nog lastiger dan voor die in de grote stad? Volgens Teheux is dat wel deels het geval. “Het is niet perse de Krimpenerwaard, maar musea in een regio als de onze, ten opzichte van musea in de grote stad, hebben het inderdaad lastiger. Het is voor ons momenteel moeilijk om bezoekers aan te trekken.”

“In de stad gebeurt het toch vaker dat iemand langs een museum loopt en spontaan denkt, nou laat ik eens een kijkje nemen. Zeker voor mensen met een museumjaarkaart. Bij ons museum komt bijna iedereen gepland, want de ligging is gewoon niet ideaal. Je moet echt naar ons museum afreizen en vanaf de snelwegen ben je al snel nog een half uur onderweg door de polder om hier te komen. In de stad loop je misschien langs en denk je spontaan ‘leuk ik ga even naar binnen'”, aldus Teheux.

Avondje theater
Een ander onderdeel van de cultuursector zijn de theaters. Ook daar mag slechts een deel van de zaal gevuld worden tot 17.00 uur. Een avondje naar het theater zit er dus momenteel niet in en in Haastrecht hebben ze zelfs besloten het theater helemaal dicht te doen tijdens deze avond-lockdown.

“Het theater is veel meer dan alleen een voorstelling, het is ook gezellig een koffietje, theetje of dubbel frisje”, zegt Jan Hogendoorn, voorzitter van Theater Concordia. “Doordat dat allemaal niet kan, hebben wij besloten gewoon helemaal dicht te gaan, totdat er weer versoepelingen komen, want de sfeer en ambiance van een gezellig uitje naar het theater is op deze manier niet meer hetzelfde, ook al kan de voorstelling doorgaan.”

Theater in Krimpenerwaard een voordeel?
Bij het Zilvermuseum vinden ze dat een museum in de Krimpenerwaard een nadeel heeft ten opzichte van een museum in de stad, maar denken ze daar bij het theater hetzelfde over? “Ja er is wel een verschil, maar dat is deze keer in ons voordeel”, zegt Hogendoorn. “Ons voordeel is namelijk dat dit theater bestaat uit vrijwilligers. Wij hoeven dus geen personeel door te betalen zoals een groter theater in de stad wel moet.”

“Kijk het is natuurlijk een enorme domper voor ons dat we dichtmoeten, maar daar blijft het dan ook bij. Wij hoeven niemand te betalen, maar krijgen momenteel ook geen entreegelden binnen. Het streept zich tegen elkaar weg. Ik denk dus niet dat het zo’n groot verschil is of het de Krimpenerwaard is of de grote stad, maar meer wat voor soort theater heb je?”

Gevolgen theater
“De gevolgen voor het theater zelf vallen mee, in ieder geval economisch gezien”, gaat Hogendoorn verder. “Natuurlijk is het een domper, want we willen er met z’n allen voor zorgen dat het bruist in Haastrecht. Maar wij hoeven hier niet onze boterham te verdienen. Het is allemaal vrijwilligerswerk en dat doen wij graag.”

Voor beheerder Rob van Zuilen is het wel een ramp, weet Hogendoorn. “Hij moet hier als enige zijn brood verdienen. Het is verschrikkelijk voor hem dat het nu weer dicht is en vorig jaar was het ook al een lange tijd dicht. Dat is wel heel erg naar.”

‘Alles valt weg’
Van Zuilen zag de maatregelen aankomen, maar dat maakt het niet minder zuur. “Voornamelijk deze periode, november en december, dat zijn hier de beste maanden. Dan hebben we veel voorstellingen, maar ook bedrijfsfeestjes, kerstborrels en dat is in een klap allemaal weg en dat is heel zuur.”

“Normaal begint het hier voor mij om 17.00 uur. Aan de ene kant zit het theater waar de voorstellingen worden gespeeld en aan de andere kant is er de sporthal waar ook verenigingen zitten die na de training nog even een drankje komen doen en dan is er op woensdag normaal ook altijd een kaartavond. Alles valt weg”, zegt Van Zuilen.

‘Grote impact’
De horeca wordt al vanaf het begin van de coronacrisis geraakt door de maatregelen en ook deze lockdown heeft een enorme impact op horeca ondernemers in de Krimpenerwaard. “Er valt voor bijna alle bedrijven in de Krimpenerwaard simpelweg niets te verdienen”, zegt Anton de Wilde, voorzitter van de afdeling Krimpenerwaard van Koninklijke Horeca Nederland en uitbater van het Koetshuis Party- & Cateringservice in Krimpen aan de Lek.  

“Dit blijkt ook wel uit het feit dat al meerdere horecabedrijven er voor gekozen hebben om de deuren voorlopig te sluiten. Open zijn tot 17.00 uur kost in die gevallen meer dan sluiten. Alleen voor de lunchrooms is er nog wat te verdienen, maar niet alleen de sluitingstijd speelt een rol, de verdere restricties hebben een veel grotere impact. Waaronder het toegangsbewijs, de afstand en het mondkapje bij verplaatsing.”

“Ik ben ook een beetje boos naar Den Haag, want er is geen duidelijkheid. Al die regels: dan mag je weer dit en dan weer dat. Stel gewoon duidelijke regels”, voegt Van Zuilen toe.

‘Regelrechte ramp’
De maand december is de maand om het te verdienen in de horeca, stelt De Wilde. “Voor zaalbedrijven en cateraars is er echt helemaal niets meet te verdienen. Alle zakelijke en particuliere recepties en partijen zijn geannuleerd. Alleen al kijkend naar mijzelf, ik ben partycateraar met twee feestzalen en partycatering op locatie, is de maand december uitgelopen op een regelrechte ramp met 98 procent aan annuleringen.”.

“De meeste restaurants en eetcafés hebben te maken tot wel zeventig procent omzetverlies. De omzet wordt na vijven gemaakt. Dit valt dus volledig weg. Een aantal zaken kiest er nu weer voor om te bezorgen en laten afhalen. Een lapmiddel om mensen aan het werk te houden, maar dit zorgt absoluut niet voor een verdienmodel”, aldus De Wilde.

Dit bericht is 745 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief