Archieven

Dit bericht is 685 keer gelezen

REGIO- Van maandag 27 tot en met donderdag 30 november organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een meerdaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’.

In en rond Oudewater en in delen van Lopik, IJsselstein, Vlist, Haastrecht en Gouda zijn op maandag, dinsdag en woensdag in totaal ruim 30 militairen en 200 waterschapsmedewerkers actief. Ze oefenen een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.

Dijkwachten en militairen inspecteren de dijken rond Oudewater en in delen van Lopik, Montfoort, IJsselstein, Vlist en Haastrecht te voet in meerdere rondes, zowel overdag als ‘s avonds; zij zoeken naar (gefingeerde) zwakke plekken en scheuren in de dijken. Ze zijn herkenbaar aan hun felgekleurde hesjes en inspecteren regionale waterkeringen, zoals de Oost Vlisterdijk in Vlist, de Damweg in Oudewater en Lopik en de Zuid-IJsseldijk in IJsselstein. Ook wordt waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht ingezet.

Daarnaast oefenen waterschapsmedewerkers en militairen op verschillende locaties met het nemen van maatregelen op plekken waar water de dijk (zogenaamd) dreigt te ondermijnen. Ook wordt geoefend met het plaatsen van tijdelijke pompen, het sluiten van sluizen en het leggen van zandzakken op dijken die (zogenaamd) verzwakt zijn.

Oefenen van wateroverlastsituaties
Het klimaat verandert en dat is ook te merken in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Het gevolg: wateroverlast, en in droge tijden juist een watertekort. “We kunnen al veel doen om dit te voorkomen, door meer ruimte te maken voor groen en water. Wateroverlast helemaal voorkomen bij extreme regenval gaat niet; daarom oefenen we als waterschap regelmatig de maatregelen die dan nodig zijn. Zo zijn we zo goed als mogelijk voorbereid voor als het nodig is.”

Het waterschap kan in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. “Het is belangrijk om te oefenen met partners, zoals in dit geval Defensie en gemeente Oudewater, om tijdens een echte crisis goed samen te kunnen werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast maar ook tijdens droogte”, aldus hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Dit bericht is 685 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief