Archieven

Dit bericht is 2080 keer gelezen

 LOPIK- Waterschap en Defensie organiseren een meerdaagse crisisoefening met de naam ‘Lek(ke) dijk’. Er wordt geoefend met een scenario waarbij het hoogwater is en de Lekdijk het flink te verduren krijgt. De oefening is van 9 tot en met 12 mei.

“We doen bij deze oefening alsof het hoogwater is”, legt Jeroen Haan, Dijkgraaf Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, uit. “De dijk wordt geïnspecteerd of deze nog op sterkte is.” Militairen en mensen van het waterschap inspecteren de dijk op verschillende schades. Bijvoorbeeld veroorzaakt door dieren of schade aan de bekleding. Haan: “Mochten we schades vinden dan moeten we maatregelen nemen om het weer in orde te maken.”

“Onze rol is om het Waterschap te ondersteunen zodat zij ogen en oren hebben in het voorterrein. Wij zorgen ervoor dat zij de berichtgeving krijgen die nodig is”, zegt Huub Klein Schaarsberg, Regionaal Militair Commandant. “Wij sporen dus de gaten en wellen op zodat de juiste acties door het waterschap genomen kunnen worden.”

Actie in crisissituaties
Een belangrijk deel van deze oefening is dat er samen maatregelen worden genomen. Er wordt een groot zijl uitgerold over de dijk om de zwakke plekken in de buitenkant van de dijk te verstevigen tegen het hoge water. Haan: “De buitendijk wordt ingepakt om zo de waterdruk goed tegen te kunnen houden.”

(Tekst gaat verder onder foto)

“Het is belangrijk om vooraf te oefen dat als er echt een keer nood aan de man komt dat we het dan ook samen kunnen doen. Defensie heeft de kwaliteit om heel snel te kunnen opereren in zulke crisissituaties”, meldt Haan.

‘Dreiging door klimaatveranderingen’
De dreiging van hoogwater neemt toe als gevolg van de klimaatveranderingen. Het afgelopen jaar is het zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden hoogwater geweest. “Maar deze dijk is niet zo zwak dat we nu meteen bang moeten zijn dat als er hoogwater komt dat er ook iets mis gaat”, stelt Dijkgraaf Haan.

In Nederland wordt er gekeken naar alle keringen met het hoogwaterbeschermingsprogramma. “Ook die bekijken we op eventueel risico van falen en overstromen”, gaat Haan verder. “Deze dijk wordt de komende jaren aangepakt onder het programma de sterke Lekdijk.”

Lekdijk Krimpenerwaard
Het hele traject van Amerongen tot Schoonhoven wordt aangepakt. “We controleren de hele dijk op eventuele faalmechanisme. Waar is de dijk zwak? En vervolgens gaan we het versterken.”

“We werken ook heel goed samen met onze buren van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Ook daar wordt het traject opgepakt om te kijken of die dijk nog in orde is. Als dat niet zo is moet hij worden aangepakt”, aldus Haan.

Dit bericht is 2080 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief