Archieven

Dit bericht is 1152 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Op 15 maart zijn naast de Provinciale Staten verkiezingen ook de Waterschapsverkiezingen. Maar wat is een Waterschap? Wat doen ze? En waar stem je voor? We vroegen het Dijkgraaf Toon van der Klugt van het Hoogheermraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.

“Een Waterschap is een overheid, net zoals de gemeente en provincie. Het verschil met een gemeente is dat gemeente vrijwel over van alles gaat. Wij gaan alleen over het water, maar dan wel over alles van het water. Grondwater, bovenwater, het enige waar we niet over gaan is het drinkwater.”

Het hoogheemraadschap zorgt ervoor dat we veilig in dit gebied kunnen wonen, werken en recreëren. “Zonder werk van het waterschap kun je hier niet eens staan”, legt van der Klugt uit. “Het is zo belangrijk in laag Nederland dat het bij een aparte overheid moet liggen, zodat we zeker weten dat dit altijd gebeurt. We kunnen het ons niet permitteren dat die waterveiligheid eraan onder doorgaat bij andere doelen bij een gemeente, provincie of het rijk zich mee bezig houdt.”

Vier belangrijke thema’s
De vier belangrijke thema’s vanuit het waterschap voor de Krimpenerwaard. Als eerste de waterveiligheid. “De IJsseldijk tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel zit op een hele slappe ondergrond. We zijn daar nu volop aan het studeren hoe we dit stuk zo goed mogelijk kunnen versterken.”

De IJsseldijk is dicht bebouwd. Veel huizen en bedrijven staan vlak langs of op de dijk wat het lastiger maakt. “We werken er hard aan om deze dijk zo goed mogelijk te versterken, zodat men ook in 2050 hier veilig kan wonen. Het water van de Hollandsche IJssel staat in open verbinding met de zee. Het is dus ontzettend belangrijk dat deze dijk het zeker houdt.”

Tekst gaat verder onder foto

Waterkwaliteit en bodemdaling
Een tweede thema waar het hoogheemraadschap zich mee bezig houdt in de Krimpenerwaard is de waterkwaliteit. Bij de Surfplas in Krimpenerhout zijn veel problemen geweest met blauwalg. Dat heeft ook te maken met de waterkwaliteit. We hebben dit met partners proberen op te lossen en dat gaat redelijk goed”, vervolgt Van der Klugt.

Bodemdaling is het derde belangrijke thema die volop speelt in de Krimpenerwaard. “Als waterschap hebben we daar direct en indirect mee te maken. Met het waterpeil hebben we bijvoorbeeld invloed op bodemdaling. Er zijn plannen voor onderwaterdrainage, WIS-systemen, landelijk speelt het binnen het programma NPLG Nationaal Programma Landelijk Gebied daar leveren wij ook onze bijdrage aan.”

Wegbeheer
Het laatste thema is het wegbeheer en dat is best uniek in de Krimpenerwaard. Normaal is het namelijk de gemeente die dit beheert. Maar in dit gebied ligt het wegbeheer nog steeds bij het waterschap. “Buiten de provinciale wegen en de bebouwde kom, die behoren wel tot de gemeente. Maar alle andere wegen in de Krimpenerwaard worden beheert door het waterschap.”

Het is van oudsher gegroeid dat het waterschap de wegen beheert. “De gemeentes waren vroeger te klein en verdeeld om die taak goed te kunnen uitvoeren. En dat ligt op dit moment dus nog steeds bij het waterschap en dat doen we op een goede manier.”

Tekst gaat verder onder foto

Waterschapsverkiezing
Op 15 maart kan er dus weer gestemd worden voor de waterschapsverkiezingen, maar waarom zijn deze verkiezingen belangrijk? “Je kunt maar één keer in de vier jaar je stem laten horen. De Krimpenerwaard is een groot gebied in ons waterschap, maar het is wel heel anders dan andere delen. We hebben ook hele grote glastuingebieden bij Lansingerland en Zuidplas. We hebben een heel groot stedelijk gebied bij Rotterdam. De Krimpenerwaard is weer een heel ander typisch veenweidegebied.”

“Het is belangrijk dat je ook mensen kiest die uit deze omgeving komen, daar moet je niet alleen naar kijken natuurlijk, maar ook naar verkiezingsprogramma’s. Maar het is voor dit gebied wel van belang dat je, je stem laat horen. Dat je weet wat er speelt, wat belangrijk is en dat inbrengt in zo’n algemeen bestuur. Je moet je stem laten horen en daarmee ook de aandacht vragen voor dingen die wij hier kunnen doen.”

Stemwijzer
Het is een groot dilemma bij waterschapsverkiezingen dat men zegt: ik vind het heel belangrijk het werk, maar ik weet niet op wie ik moet stemmen. Wat zijn de verschillen? “We hebben als service een stemwijzer gemaakt. Via www.mijnstem.nl hebben we geprobeerd om vanuit de verkiezingsprogramma’s stellingen te bedenken waarin die partijen verschillen.”

Als je de stemwijzer invult dan krijg je een heel aardig beeld, in ieder geval een gevoel bij welke partij jij met jouw denken en visie het meeste zit. “En natuurlijk kun je, je nog verder gaan verdiepen en verkiezingsprogramma’s lezen. Hoe meer tijd je erin stopt, hoe beter je geïnformeerd bent. Maar je kunt dus ook vrij laagdrempelig een indruk krijgen: waar staan die partijen ongeveer voor en waar voel ik mij het meest mee verbonden”, aldus Van der Klugt.

Bekijk voor meer informatie het hele interview bovenaan dit artikel of via YouTube

Dit bericht is 1152 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief